Deca sa Kosmeta u crnomorskom letovalištu Varna

Dveri i Humanitarna organizacija ‘Besmrtni puk’ Varna obezbedili put i boravak u crnomorskom letovalištu za dvadeset mališana sa Kosova.

Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji kosovsko-metohijskih odbora Srpskog pokreta Dveri i Ženske snage Dveri, s jedne strane, i s druge strane, prijatelja iz Humanitarne organizacije „Besmrtni puk“ u Gradu Varna, kao i ruskog kluba iz istog grada, došlo je do realizacije nekoliko važnih projekata, kojima se šalje poruka međupravoslavne solidarnosti.

Zahvaljujući jednoj od akcija, dvadesetoro dece sa Kosova i Metohije (iz Gračanice, Šilova, Vitine, Klokota itd) boravilo je u jednom od najprestižnijih crnomorskih letovališta u „morskoj prestonici Bugarske“, polumilionskom gradu Varni, gde su posetili više manastira, akvarijum, nekoliko turističkih atrakcija, što svakako znači toj deci, od kojih mnogi nisu nikad bili na moru, a situacija u kojoj žive, bila je motiv i Dverima i prijateljima iz Bugarske da im obezbede ovaj put.

Diana Aleksieva uručuje ikonu Goranu Stojanoviću

Tom prilikom je dodeljena specijalna gramata-zahvalnica Predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića, koju je ispred Ženske snage Dveri, gđa Dragana Milićević uručila Koordinatoru Besmrtnog puka u Gradu Varna gđi Diani Velizarovoj Aleksievoj. Jedan od vođa grupe, Goran Stojanović iz Gračanice, zvanično je pozvao gđu Aleksievu da poseti o Vidovdanu ove godine svečanosti u Gračanici i na Gazimestanu.

Dragana Milićević uručuje zahvalnicu Boška Obradovića gđi Aleksievoj

Za decu su organizovane i likovne radionice, koje je vodila akademska slikarka iz Belorusije, Svetlana Ivanova-Novikova, a deca su na kraju svog boravka ostavile pojedine likovne radove domaćinima. Poklone Srbima sa Kosova i Metohije u vidu knjiga i školskog materijala poklonio  je i peruanski univerzitetski profesor Huan Esteban Jupanki Viljalobos, koji godinama sarađuje sa organizacijom Besmrtnog puka u Varni.

Ženska snaga Dveri sa Dianom Aleksievom

Ispred Ženske snage Dveri u humanitarnoj akciji učešće su uzele: Ivana Stojanović, Olivera Marković, Milica Trajković, Dragana Milićević i Zita Njari-Igić, dok se o bezbednosti brinuo inž. Bojan Simić.

Goran Stojanović u ime Dveri sa Kosova je domaćinima simbolički uručio ikonu Svetog kralja Milutina, a s druge strane Besmrtni puk u Varni je uručio Srbima sa centralnog Kosova posrebrenu ikonu „Kazanska Bogorodica“, sa željom da se sačuva srpska državnost na toj okupiranoj teritoriji.

Prijatelj Srba koordinator Besmrtnog puka Diana Aleksieva

Vrhunac ove humanitarne akcije, bilo je učešće u maršu „Besmrtnog puka“ u Varni, povodom Dana pobede nad fašizmom – 9. maja, gde su se po prvi put čule srpske pesme poput pesama „Tamo daleko“, „Oj Kosovo, Kosovo“, „Sini jarko sunce sa Kosova”.

U poseti pravoslavnom Aladža manastiru

Značajno je i reći da je goste sa Kosmeta posebno pozdravio predsednik Ruskog kluba u Varni, Sergej Borisovič Volkov, koji je naglasio da su deca izvan svake politike, i da ova akcija ima isključivo humanitarni karakter i u tom kontekstu se posebno zahvalio i Goranu Igiću, članu Predsedništva Dveri, za doprinos u otopljavanju odnosa među narodima.

Info-služba Srpskog pokreta Dveri