Сви знамо да је један од највећих проблема са којим се наша земља суочава проблем одласка младих стручних, компетентних људи који не виде своју даљу перспективу за животом и радом у Србији. За то су одговорне не само ова власт, већ и све претходне које би сваки пут доласком на власт изиграле поверење грађана. Зато нам је неопходна промена система, а не само власти. Овај проглас управо са својим новинама које нуди жели поново да поврати поверење грађана и пробуди дугогодишње апстиненте.

За двадесетак минута наше конференције, Србију је напустило на десетине наших рођака, пријатеља, комшија, познаника, сународника – такав тренд исељавања мора бити заустављен.

То је све последица тога што грађани немају довољну свест о томе да су они носиоци и негативних, али такође и ПОЗИТИВНИХ промена у држави и друштву.

Управо, и у самом Прогласу пише:

Поштовани Грађанине, не заборави:
Ти треба да се питаш и одлучујеш о томе како ћеш живети у својој згради, улици, насељу, селу, општини, граду и држави!
И то не може нити треба да ради било ко други уместо тебе!
Зато – пробуди се, размисли, одлучи се, покрени се, укључи се, огласи се, бирај и буди биран,..

Мислим да ову поруку пре свега треба да прихвате млади и моја генерација, која је будућност наше земље. У активном политичком активизму сам већ неколико година и не могу да се сетим да је било која политичка организација у свом Прогласу изнела толико иновативних предлога, који се управо тичу нас младих.

Износимо предлог за формирање Већа младих, као саветодавног органа Градског или општинског већа.

Развијаћемо дигиталну општину младих, као електронску платформу за предлоге, дискусију и гласање по питањима које се тичу младих.
Креираћемо градске дистрикте младих за уметничку продукцију, спортске и едукативне активности.

Сматрам да је младима веома значајан и појам директне демократије, где би се њихов глас чуо за сва питања која се тичу младих у њиховом селу, граду или на нивоу републике.

Такође, веома битна ствар је веродостојна валидација диплома, да се испитају порекло свих диплома, нарочито носиоца јавних функција. То је један од главних разлога зашто моја генерација нема жељу за останком у Србији, јер виде како се стечене дипломе не вреднују, а оне за сумњивим пореклом награђују високим државничким функцијама.

И за сам крај, ЛУСТРАЦИЈА да јасно покажемо да они који су чинили разна непочинства не могу више да се баве јавним послом. После тога стиже поверење младих и број авиона којима млади путују ће се знатно смањити, а то је наш главни задатак.

Зато се надам да ће овај наш Проглас стићи до што више младих и да ће код њих пробудити наду да се систем може променити, али да је битно да свако од нас схвати своју снагу као носиоца промена.

Биографија Добросава Девића:

Добросав Девић је рођен 1999. године у Новом Саду, где је завршио основну школу и гимназију „Јован Јовановић Змај“. Студира на Правном факултету у Новом Саду. Професионално је играо тенис и био првак Војводине у конкуренцијама до 12/14 и 16 година.
Активан у Дверима од првог дана пунолетства. Потпредседник омладине Двери, члан Главног одбора и члан Савета за сарадњу са Србима у расејању. Такође, изразито активан у раду своје матичне градске организације у Новом Саду.