Пројекат „Јадар”, иза кога стоји по злу чувена страна мултинационална компанија „РИО ТИНТО”, неће допринети са милијарду и по долара БДП-у Србије.

Профит стране компаније не остаје у Србији, то није доходак државе нити грађана Србије, већ се износи у страну државу. Стога, реално, не може бити део националног дохотка Србије већ стране државе у којој се налази седиште компаније. На папиру и у Вучићевој статистици све може, али ми смо ту да у јавности раскринкамо овакве обмане и лажи „РИО ТИНТО” и њихових спонзора из владајућег режима на челу са Зораном Михајловић и Александром Вучићем.

Оно што ће стварно да добију грађани Србије биће бесмислено мала рудна рента, загађене воде, загађено земљиште и неупотребљиво више од 10% државне територије наредних хиљаду година. Да ли сте узели у калкулацију да тај простор нећемо користити хиљаду година по окончању рада рудника? Да преведемо у практичан рачун: тридесет година рудник ради за странце, а након тога хиљаду година неупотребљив и еколошки разорен простор на бригу нама. На том простору од 2050. неће бити живота. Наравно да нисте размишљали о томе, јер ваш задатак није да заштитите интересе грађана Србије већ да реализујете циљеве странаца чији сте лобисти.

Број радних места која ће бити створена отварањем рудника је већ саопштен: то ће бити највише 750 радних места, и то на врхунцу рада рудника. Ми постављамо следећа питања:

1. Ко ће да ради у тим подземним коповима? Ви и ваша деца? Домаће становништво? Ко нормалан ће да своје дете са сунчане њиве и воћњака да пошаље 700 метара под земљу? Какав човек треба да будеш да такву будућност пожелиш туђем детету? Како бисте се ви понашали да вашу децу неко примора да оду да копају под земљом уместо што раде у представништва Србије у УН и ЕУ?
  2. Да ли је ово начин да се, након више неуспелих покушаја у Првом и Другом светском рату, коначно расели становништво Србије?
  3. Да ли сте за овакве послове планирали да упослите економске мигранте, као што већ радите у грађевини?
  4. Да ли сте свесни колико већ постојећих радних места ће бити уништено отварањем рудника? Ми ћемо вам рећи: само на површини планираној за коп, постројење и јаловиште тренутно живи и привређује преко 2000 људи (радних места)! Плус још 3000 индиректних радних места у вишим нивоима прерађивачке пољопривредне индустрије. На тим пословима ради домаће становништво, домаћи војни обвезници, унуци и праунуци хероја из Балканских ратова, Првог и Другог светског рата!

Пројектно улагање компаније „РИО ТИНТО” у рудник је, како они тврде, 2,4 милијарде долара. Ко ће да проверава и потврди износ тих улагања, а колики им је онда тек екстрапрофит на нашој пропасти? Па сви ви се понашате као упосленици страних компанија а не заступници воље и интереса грађана Србије, који су ваш стварни послодавац. Сваки ваш поступак је мимо воље народа и вулгарно следи интересе странаца!

Сигурно вам је познато да су кашњења и прекорачење трошкова у сарадњи са „РИО ТИНТО” управо основ за сукоб ове компаније са Владом Монголије? Да ли знате да је Влада Монголије стрпала у затвор неколико својих високих функционера управо због пропуста у уговору са „РИО ТИНТО”? Слободно рачунајте да ће после смене власти у Србији исти случај бити и код нас.

Сугеришемо вам да поступите управо онако како пропагирате у реклами вашег удруженог подухвата на јавном сервису у власништву грађана Србије: сачувајте природу, смањите трошкове транспорта, повећајте ефикасност постројења за прераду и отворите ове ваше руднике у Немачкој и Чешкој – тамо је концентрација литијума у руди 10 пута већа него у Србији! Зашто онда то све радите код нас а не код њих?

Овде нисте добродошли! Свако ко доведе у опасност земљиште, воде и ваздух грађана Србије за нас ће бити непријатељ! Поменути ресурси, неопходни за опстанак живота као и здравље грађана Србије и Републике Српске, за нас немају цену!

проф. др Душко Кузовић

Бошко Обрадовић, председник Двери