Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски Покрет Двери Градска организација Београд оштро се противи продаји Палате Београд познате Београђанке, коју је путем јавног надметања понудио на продају градоначелник Београда Зоран Радојичић. Наравно у све ово укључен је и неминован спроводилац свих сумњивих тендера, конкурса и јавних увида Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове.

      Овај поступак јавног надметања, расписан је 15.07.2020.године и трајаће до 29.07.2020.године, на основу Решења Градоначелника број: 463-4067/20-Г од 26.06.2020.год. и број: 020- 4243/20-Г од 07.07.2020. године и спроводиће га Комисија за спровођење поступка отуђења јавним надметањем непокретности на којима је носилац права јавне својине град Београд (под бројем XXI-08-463-832/19”).

Град Београд је проценио да Београђанка као симбол Београда и непокретност која ужива статус претходне заштите (уписана у евиденцији непокретности под претходном заштитом 14.04. 2009.г.), односно, да део које се продаје од 19.000 м2 вреди 20,6 милиона евра. При том је купац у обавези да у наредне три године уложи још 8 милиона евра и да не промени намену али то није нигде изричито напоменуто и није јасно условљено.

У наредних десет дана мало је вероватно да ће моћи да дођу заинтересовани купци, посебно из иностранства, како би ова непокретност добила реалну цену због пандемије која је у Србији а посебно у Београду у експанзији и ванредног стања у Београду и многим другим градовима. Посебно је сумњиво да се у време пандемије расписује конкурс за продају симбола Београда који траје само 14 дана, уместо минимум 30 дана и више.

Зашто баш у време пандемије, у тренутку веома опасне ситуације по здравље људи, Град Београд и градоначелник  продају  симбол Београда, који представља много више од обичне непокретности коју поседује град, а  на штету града Београда и Београђана?

Да ли то  значи да је овај Јавни конкурс само привид поштовања закона и да је већ постигнут начелни договор ко би могао уопште да се јави и купи симбол Београда.

Српски Покрет Двери тражи од Градоначелника Београда и челних људи Града да се овај и сви поступци јавног конкурса и других увида, зауставе и прекину све док траје пандемија корона вирусом односно све док траје ванредно  стање у Београду и тражимо да се ова непокретност која представља препознатљив симбол града додатно заштити и остане у власништву Београђана. У супротном сматраћемо да је Градоначелник прекршио сва обећања дата грађанима и да ће сносити сваку врсту одговорности због продаје симбола Београда Палате Београд- Београђанке и да ћемо у том правцу предузети све правне радње уколико се овај конкурс реализује.

 

Радмила Васић,
члан Председништва и председник Градске организације
Српског Покрета Двери за Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: