Српски Покрет Двери - Лого
Search

Да ли ће Београд изградњом спалионице постати Обреновац број два са пепелом по нашим крововима, поврћу, воћу, зеленим површинама, у нашим плућима?

     Чак три министра (Зорана Михајловић, Александар Антић и Горан Триван), односно три Министарства (Министарство грађевине, Министарство рударства и енегетике и Министарство за заштиту животне средине) одговорна су за изградњу спалионице заједно са челним људима из градске власти у Београду, односно градоначелником Зораном Радојичићем и Гораном Весићем.

Сви они заједно мораће да одговарају за уништавање животне средине у Београду и околини, за потписивање и спровођење погубног Споразума о ЈПП са француско-јапанским конзорцијумом који је Републици Србији регистрован као ново предузеће “Бео чиста енергија“ д.о.о као и за издавање Решења о изградњи и Решења о повлашћеним произвођачима енергије.

Према потписаним Уговорима и Споразумом о ЈПП новоформирано предузеће “Бео чиста енергија“ спроводиће пројекат санације старе депоније (само површински слојеви), изградњу нове депоније, изградњу спалионице у Винчи која ће спаљивати отпад, као и изградњу две електране. Прва електрана је на депонијски гас и гас из постројења комуналних отпадних вода (ЛГП Винча) и друга је електрана на отпад (EFW Винча).

Вредност овог пројекта, који је погубан за животну средину у Београду износи 326,5 милиона евра и то само за почетну реализацију.

Град Београд обавезао се да наредних 25 година исплаћује таксу у износу од 38 милиона евра годишње, Град Београд се обавезао да изгради инфраструктуру за пренос произведене енергије (топлотне и електричне), да изгради брану која ће спречавати клизање депоније, да изгради алтернативни пут преко Великог села и Сланаца, да изврши експропријацију земљишта и изврши расељавање становништва у околини депоније.

Овим Споразумом Град Београд се такође обавезао да годишње обезбеди комунални и грађевински отпад у количини од 510.000 тона.

И поред толико преузетих обавеза од стране градске власти они ће овом конзорцијуму произведену енергију плаћати по повлашћеним гарантованим ценама и то по ФИД-ин тарифама, односно за електрану на депонијски гас је 8,44 евроценти за kWh , а за електрану на отпад за 8,57 евроценти по kWh.

Примарна сепарација и рециклажа отпада остала је у надлежност града Београда. Па зашто онда толики износ овог пројекта на штету града и свих нас у износу од преко 1.150.000.000 евра на период од 25 година. Ту није урачуната добит од произведене енергије коју ћемо грађани плаћати по повлашћеним дуплим ценама произвођачу тј. Спалионици Винча, односно предузећу “Бео чиста енергија“ и страним инвеститорима.

Град Београд и градска власт, Зоран Радојичић и Горан Весић су потписали Уговоре али те износе од 38 милиона евра годишње плаћаће грађани Београда кроз нови намет, односно нови вид таксе који ће нам Весић и Радојичић увести врло брзо.

Они морају да објасне и где ће бити депоновано 90.000 тона пепела годишње и на који начин ће спречити да тај пепео који ће бити од најситнијих чак и канцерогених материја, доспе у плућа наше деце и нас, када крене да дува кошава. Објашњење да ће се депонија са пепелом свакодневно прскати одређеним прскалицама водом је више него срамотно објашњење. Наш градоначелник или Др Зоран Радојичић је и педијатар који о томе не жели да води рачуна! Њих наша деца не занимају, не занимамо их ни ми који желимо здраву и чисту средину!

Зато је потребно да сви грађани, појединци или удружења за заштиту животне средине, сви који се баве чистим ваздухом, здравом храном, екологијом, сви заједно треба да буду у среду 07.10.2020.године у згради општине Гроцка у Ул. Булевар ослобођења 39 у 10 часова, јер се тада одржава јавна расправа на ажурирану студију о утицају на животну средину пројекта изградње постројења за енергетско искоришћење комуналног отпада и депонијског гаса у Винчи коју је доставило предузеће “Бео чиста енергија“ д.о.о. Београд.

Усвајање ове студије не смемо да дозволимо јер без студије о утицају на животну средину пројекта изградње спалионице, нема ни остале неопходне грађевинске и техничке документације па самим тим нема ни даље реализације односно градње спалионице и других пратећих објеката.

На крају да појаснимо и следеће: ми нисмо против тога да се депонија у Винчи не уреди јер је једина и највећа депонија такве врсте у Европи. Ми само желимо да се то реши на еколошки исправан начин, од разврставања отпада, селектовања, рециклаже и веома минималног и само неопходног спаљивања. Не спаљивање отпада по сваку цену и све зарад профита а на штету чистог ваздуха и чисте, здраве и зелене животне средине.

Зато позивамо све одговорне да се дозову памети и решења која воде уништавању наше екологије пониште и приступе изради нових и праведнијих решења на општу корист грађана, самог града Београда и околине.

 

Радмила Васић

Председник ГрО Двери Београд

Извор фото: labin.com

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: