Српски Покрет Двери - Лого
Search

Не желимо да изгубимо извор воде за све Београђане. Ми пијемо чисту и исправну воду! Зато је важно да одбрана водозахвата Макиш буде изнад свих политичких опција и идеја јер је то јавно добро свих нас и тако мора да остане!

    Српски покрет Двери позива све грађане, активисте, удружења за заштиту природе, удружења за заштиту воде, све љубитеље природе, све стручњаке из ове области и из других области, све јавне личности, све академике, све политичке странке, све невладине организације да стану заједно у одбрани водозахвата Макиш.

Седница Скупштине града Београда која је заказана за 29.12.2020. године мора бити отказана. Никада на тој седници, али и ни на иједној другој не сме да се нађе “План детаље регулације за Макишко поље“, односно план за изградњу мегаломанског и непотребног новог града на нашем извору воде! Никада!

[ngg src=“galleries“ ids=“343″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Захтевамо отказивање седнице Скупштине града! Захтевамо скидање тачке под бројем 7 – “Предлог Плана детаљне регулације дела Макишког поља, ГО Чукарица“ са дневног реда ове седнице и тражимо да се ова тачка никада у овом облику не нађе на дневном реду иједне седнице у будућности.

Захтевамо одговорност Градске власти! Захтевамо одговорност градоначелника др Зорана Радојичића који је ставио инетрес Горана Весића изнад интереса свих грађана Београда!

О криминалним потезима градске власти Више јавно тужилаштво ћути! И све остале институције као да не постоје и све ћуте! Докле ћемо да гледамо уништавање Београда и јавне имовине: ћутећи?!

Ово је последњи тренутак за одбрану водозахвата Макиш и позивам све да заједно, у једној озбиљној и адекватној реакцији, кажемо градској власти да је она ту због нас а не обрнуто и да не може да ради незаконито!

Возозахват Макиш је наш и не дамо га никоме!

Данас када се водом тргује на берзама и када се вода изједначава са златом и нафтом, када постоји сагласност да је вода стратешки ресурс и да ће вода представљати оно што је нафта била у 20. веку, градска власт по хитном поступку пред новогодишње и Божићне празнике усвојиће План детаљне регулације дела Макишког поља градске општина Чукарица. На тај начин власт ће да преда или у потпуности угрози будуће снабдевање водом за све Београђане. Овим планом је предвиђено да се на Макишкм пољу изгради 10.000 станова и наводно изградња метроа, иако ово подручје представља водоизвориште – највећи бунар здраве пијаће воде у Београду, а такође ово подручје представља и огромни потенцијал подземних вода. Овим планом водоизвориште се скраћује да би потенцијални инвеститор градио станове.

Оваквим планом је задовољан потенцијални инвеститор са сумњивим капиталом који ће сазидати пословно-стамбене објекте и бесплатно добити највећи бунар здраве пијаће воде у Београду коју ће вероватно касније продавати заједно са становима.

Овим планом може да буде задовољна и Влада Србије јер је један од услова „европских интеграција“, као и за добијање кредита ММФ-а, приватизација воде и водовода. Власништво на изворима вода у рукама странаца, а порези, таксе и поскупљења грађанима Србије – то је политика СНС.

Због тога нас не чуди да се план доноси по хитном поступку да је искључена јавност, да се игноришу све препоруке струке и надлежних институција, да не реагује ни једна инспекција и да је у приправности била комплетна комунална и градска полиција спремна да интервенише свим расположивим средствима на свакога ко на јавној расправи постави питања:

  1. Због чега је донета одлука да се стамбено-пословни комплекс гради на главном изворишту пијаће воде?
  2. Да ли је урађена студија о процени ризика?
  3. Да ли метро мора да се гради баш на том потезу?
  4. Да ли мора да се гради 10.000 станова?
  5. Зашто се не изгради 2.500 хиљаде?
  6. Зашто није било јавно расправе о овим питањима?

Београђанима је ускраћено право да учествују у доношењу одлука везаних за Макишко поље, најважнијег београдског водоизворишта. Широм Србије ускраћује се грађнима право учешћа у доношењу бројних одлука које утичу на њихове животе и на заштиту животне средине. Двери се од почетка залажу за поништавање свих (раних) јавних увида, јавних седница и јавних расправа одржаних током ванредне ситуације.

Стручњаци упозоравају да на Макишком пољу не сме да се гради, јер је то противзаконито. Недвосмислен је став већине Београђана да Макишко поље не треба претварати у земљиште за градњу зграда, метроа. Овим планом на незаконит начин сво пољопривредно земљиште постаје грађевинско, тачније смањује се величина пољопривредног земљишта у јавној својини, које сада заузима 60% површине, на – нулу!

Дверима је одавно јасно да се сви планови мењају у складу са интересом сумњивог капитала који преко политичких веза са највишим градским челницима добија зелено светло за прање пара. На такав начин политичари стичу велико богатство и енормно се богате, приказујући нам да све што раде, раде наводно у интересу Београђана.То сви знају и о томе сви ћуте, осим Двери.

Када инвеститор предложи решење (све може, све је дозвољено) онда урбанистички завод такво решење представи као свој план, катастар упише власништво, изврши се пренамена земљишта, надлежни заводи ћуте и тако добијемо:

Има ли решења? Наравно да има: ТИ КОНТРОЛИШЕШ! (Правна одговорност) коју Двери предлажу у 6 корака:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период.

Заједничко за све ове нелегалне радње је профит и имовинска корист зато треба под хитно донети Закон о унакрсном испитивању порекла имовине и одузимању незаконито стечене имовине која би се вратила народу и држави, и овај проблем би био решен.

Двери би предложиле да унакрсно испитивање буде обавеза за носиоце јавних функција, инвеститоре, тајкуне. Све што буде нелегално стечено, чије порекло не може да се докаже или ако се имовина не поклапа са приходима, БИЋЕ ОДУЗЕТО. Данас се властима, инвеститорима и тајкунима супротстављају само храбри и одважни, док остали посматрају и потајно прижељкују смену ове корумпиране власти. Многи вагају и још су неспремни да прихвате одговорност и жртву. Двери вам поручују: ослободите се страха, сменимо ову корумпирану власт, организујмо се и бранимо сваки део града без обзира на последицу и жртву коју претрпимо. Поштена власт и грађани Београда победиће сваког тајкуна и инвеститора, растурити сваки монопол и кримнал, без обзира на донесене планове и одлуке ове корумпиране власти.

Драги Београђани ако имате жељу за животом, ако нисте постали равнодушни роб система, ако имате снаге воље и вере да се борите, ДВЕРИ вам нуде подршку да се заједно боримо за Београд. Погледајте наш програм за Београд 2020-2030 јавите се нашим одборима широм Београда и помозите нам да се изборимо за систем смењиве власти и јаких институција и да вратимо достојанство Београду и Београђанима.

 

ГрО Двери Београд

Фото: Н1

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: