Српски Покрет Двери - Лого
Search

Србија је у последњих неколико месеци добила три ковид болнице (Карабурма, Батајница и Крушевац), што је, само по себи, добра вест у ово време пандемије вируса КОВИД-19. Међутим, оно што прати готово сваки посао који држава наручује, јесте сумња у цену таквог посла. Ни овога пута та сумња није заобишла јавност у Србији.

     Послове изградње све три ковид болнице добила је фирма „Термомонт ДОО“, тачније изградњу ковид болнице на Карабурми је ова фирма донирала, да би друге две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, изградила по ценама које су, чини се, многоструко веће од реалних. Цена изградње ковид болнице у Батајници износи 1.170 евра по квадрату, по речима Александра Вучића, док је цена изградње ковид болнице у Крушевцу и даље под велом тајне. На све то, поставља се и питање како је ова фирма изабрана да буде извођач радова када није било тендера за изградњу болница?

Оно што додатно побуђује сумњу да приликом изградње ових ковид болница нису „чиста посла“ је и чињеница да је предузеће „Термомонт ДОО“ у 2019. години више од две трећине својих прихода остварило послујући са државом. Још већу сумњу буди то да је у истом периоду „Термомонт ДОО“ закључио 31 уговор са јавним сектором, а да у 28 случајева нису ни имали конкуренцију на тендерима. А и када су је имали, власт их је ангажовала без обзира што су били скупљи од осталих (као што се наводи у последњем броју недељника „НИН“).

Очигледно је да режим Александра Вучића има своје омиљене фирме, од републичког преко покрајинског до локалног нивоа и да се преко тих фирми одвијају разни сумњиви послови и намештене јавне набавке. Можемо само да се надамо, мада је мало вероватно, да то није случај бар са ковид болницама, установама где се лече људи од вируса који се свакодневно све више шири. Не желимо да поверујемо да се иза изградње болница којима се овај режим хвали сваки дан крије монструозан план да се, зарад лечења пацијената, ванзаконски заради на десетине милиона евра. Ако је тако, стара пословица „неком рат, а неком брат“ добиће свој пуни смисао.

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: