На изјаву канадског амбасадора да „Канада позива Србију у стратешко партнерство у рударству са САД и ЕУ“, изнету на отварању Друге међународне конференције о рудном богатству Србије у Београду 16. новембра, обавештавамо Његову Екселенцију следеће:

1. Оштро се супротстављамо идеји да рударење и копање сировина буде део развојног плана Србије.

2. Да би се отворио простор за отварање рудника потребно је уништити велике површине које већ сада раде и издржавају десетине хиљада породица само у Јадру, плус остатак Србије. У тим погонима, под отвореним небом, и који су у власништву држављана Србије, раде држављани Србије, следећи завет и труд претходних генерација које су крвљу одбраниле тај простор.

3. На постојећим сеоским газдинствима функционише најмање 20 пута више радних места него што ће бити отворено у руднику који ће бити у власништву страних компанија.

4. Приход од постојећих сеоских газдинстава је десетинама пута већи него што ће држава имати прихода од рудне ренте и евентуалних радних места.

5. Приход од рудне ренте је ограничен на време рада рудника (око 30 година). Након тога се простор не може вратити у стање да се на њему може производити храна већ ће бити јалова пустиња вековима у будућност.

6. Производња литијума ће угрозити пољопривредну производњу у Мачви, Срему и Семберији који сада имају потенцијал да производе храну у вредности од више десетина милијарди евра, али би то оваква погрешна политика спречила.

7. Чувањем сеоских газдинстава уједно чувамо одбрамбену снагу државе, могућност да за своје грађане производимо храну и, најважније, слободног човека кога није могуће уценити глађу (као грађане који живе у градовима).

8. Рударење је економија најмањег дохотка и највеће опасности по природу и грађане Србије.

Скрећемо пажњу министру Зорани Михајловић да Србија најпре МОРА ДА ШТИТИ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ И ГРАЂАНЕ па тек онда да размишља о коришћењу минерала (уколико то не угрожава природу, грађане и економију државе). Уколико нека страна компанија или држава жели да постане лидер у рударењу онда нека то чини на својој територији а не на простору Србије. Прекините са плановима о отварању рудника литијума и затварању сеоских газдинстава. Прекините да тако отворено подржавате интересе страних компанија и уместо тога подржите идеје и пројекте пореских обвезника Србије а не да наш новац од пореза дајете странцима. А ако немате храбрости да странцима кажете „не“, онда је време да се повучете из политике.

Проф. др Душко Кузовић,

председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТA и рудника литијума”

Бошко Обрадовић,

председник Српског покрета Двери