Све што је председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић тврдио у вези са новим приватним факултетом – Факултетом за друштвене науке у Београду – показало се као истина.

Према сведочењу власника Универзитета Мегатренд Миће Јовановића Факултет друштвених наука је преузео преко 20 професора и бивших дипломаца са Мегатренда, као и многе студијске програме. Мића Јовановић такође потврђује да иза Факултета друштвених наука стоји Српска напредна странка која жели да има свој приватни факултет. Јавно предузеће „Југоимпорт СДПР“ признало је да је седиште ФДН у пословној згради ове државне фирме у Булевару уметности у Београду, али не дајући на увид јавности услове под којима су те просторије стављене на располагање приватној фирми. Национално тело за акредитацију потврдило је да ФДН нема уверење о акредитацији установе и студијских програма и да противзаконито уписује студенте за нову школску годину. Одредбом члана 52 Закона о високом образовању јасно је дефинисано да високошколска установа може вршити упис студената тек по добијању уверења о акредитацији.

Зашто ФДН на свој сајт не постави скенирано уверење о акредитацији од надлежног државног органа ако га поседује? Истина је очито нешто друго: упркос подршци владајуће странке за оснивање новог приватног факултета за даљу купопродају лажних диплома, ФДН већ више од годину дана од оснивања не успева да добије акредитацију, а тек би био скандал да је добије са онаквим наставним кадром и плагираним студијским програмима са Мегатренда.

Само у Србији је могуће овако безакоње и спрдња са високим образовањем. Све то је могуће захваљујући нераду Министарства просвете и посебно просветне инспекције која би требало да је сама већ утврдила истину о ФДН и строго казнила свакога ко крши закон, али се то није десило.

Постављамо питање надлежном министарству и јавности да ли је просветној инспекцији забрањено да ради свој посао у овом случају и да ли надлежни министар Младен Шарчевић лично стопира истрагу јер је добро упознат са тим ко стоји иза овог новог факултета? Остало је још само да разоткријемо ко тачно из СНС стоји иза овог пројекта, а нема сумње да је то сам врх СНС и неко од њихових високих страначких функционера постављених на највише функције у јавном предузећу „Југоимпорт СДПР“, које је нимало случајно уступило свој простор „новом Мегатренду“.

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић наредних дана представиће јавности сазнања о томе ко тачно у име СНС стоји иза ове нове академске преваре и криминала.

Инфо служба Двери

Фото: Н1