Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri na obeležavanju 200 godina od smrti vožda Karađorđa

Delegacija Srpskog pokreta Dveri predvođena narodnim poslanikom Zoranom Radojičićem, prisustvovala je danas u Radovanjskom Lugu obeležavanju 200 godina od smrti vožda Karađorđa.


U selu Radovanju, nadomak Velike Plane, u mestu gde je ubijen vođa Prvog srpskog ustanka, održan je pomen povodom dva veka od smrti jedne od najvažnijih srpskih istorijskih ličnosti.


Delegaciju Srpskog pokreta Dveri koja je prisustvovala pomenu, predvodio je narodni poslanik, Zoran Radojičić.


Posle Svete liturgije u crkvi u Radovanju, služen je parastos voždu Karađorđu na mestu gde je bio sahranjen pre nego što je prenesen na večni počinak u crkvi na Oplencu.




Nakon parastosa, delegacija Dveri obišla je muzej posvećen Prvom srpskom ustanku i njegovom vođi koji se nalazi u okviru crkvenog doma u Radovanjskom Lugu.


Đorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka bio je i ostao jedan od najcenjenijih ličnosti čitave naše istorije. Sa Karađorđem na čelu,  ustanak 1804. godine probudio je viševekovnu težnju srpskog naroda za slobodom. Da nije bilo Karađorđevog ustanka, ne bi bilo ni Drugog srpskog ustanka i kasnije konačne nezavisnosti od Otomanskog carstva.


Put do slobode bio je trnovit, težak i stradalan čemu svedoči i žrtva Đorđa Petrovića.




Karađorđeva pravdoljubivost, hrabrost, disciplina i želja za slobodom srpskog naroda predstavljaju vrednosti koje moraju da budu putokaz za današnje i buduće generacije Srba.


Radovanjski Lug, nadomak Velike Plane, mesto stradanja vožda Karađorđa, opominje sve sadašnje i buduće političke prvake da svoje nesuglasice rešavaju na način koji neće proizvesti ljudske žrtve.


Podele su skupo koštale srpski narod, a krajnje je vreme da se iz takvih iskustava koja nažalost postoje u našoj istoriji izvuku pouke, kako se više nikada ne bi ponovila u budućnosti.


Neka je večna slava i hvala velikom srpskom voždu Đorđu Petroviću Karađorđu.


 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: