Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri na petom jubilarnom Međunarodnom ekonomski forum na Krimu

Srpsku delegaciju na petom Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, predvodila je Dragana Trifković, predsednik Saveta za spoljne poslove i član Predsedništva Dveri. Ostali članovi delegacije bili su Marija Janjušević, narodni poslanik Dveri i Željko Veselinović, predsednik USS Sloga i odbornik u Skupštini Grada Beograda.

Forum je održan od 17-20. aprila, a na njemu su prema izveštaju organizatora, učestvovali visoki predstavnici preko 50 zemalja i svi važni domaći politički i privredni subjekti.




Pored delegata iz evropskih zemalja (Nemačke, Češke, Italije, Srbije, Francuske, Holandije, Belgije i dr.) u radu Foruma su učestvovali delegati iz Južne Amerike, SAD, Afrike i sa Bliskog Istoka. Najbrojnija delegacija je bila iz Sirije, predvođena ministrom ekonomije u sirijskoj vladi.


Program Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti je bio posvećen aktuelnim političkim i ekonomskim temama.




U jednom od najlepših hotela na svetu, Mriya, održano je 52 sesije na najrazličitije aktuelne teme, nekoliko okruglih stolova i multilateralnih sastanaka posvećenih konkretnim poslovnim projektima.


Prvog dana je bila zapažena sesija „Digitalna ekonomija“ na kojoj je jedan od govornika bila Dragana Trifković. Dragana je na panelu govorila o digitalnoj ekonomiji Srbije: „Srbija kao zemlja u razvoju nastoji da uhvati korak sa vremenom, zbog toga je digitalizacija tema o kojoj se mnogo govori.


S druge strane primena novih tehnologija je težak proces, posebno u onim sistemima koji nisu stabilni i koji su suočeni sa mnogobrojnim problemima. Digitalizacija traži strateški pristup, posebno kada su upitanju znanje i inovacije.“




Marija Janjušević je toga dana učestvovala na sesiji o gastroturizmu, i zaključila da su mogućnosti Krima i Srbije veoma slične, jer se oslanjaju na vino, med i specijalitete domaće kuhinje. Željko Veselinović je bio učesnik sesije o digitalizaciji u socijalnoj sferi, s obzirom ne njegovo veoma bogato iskustvo u radu sa sindikalnim organizacijama.


Drugi dan je obeležen brojnim bilateralnim susretima sa predstavnicima vlada Ruske Federacije, Krima, Sirije, Konga, Brazila, predsednicima BRIKS-a, preduzetnicima iz Moskve, italijanske oblasti Veneto, predstavnicima političkih partija iz Rusije, Nemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Bugarske, Poljske, Grčke, Češke itd. Marija Janjušević je sa poslanicom Dume i drugim ženama u politici iz Rusije i širom sveta, učestvovala na panelu posvećenom ženama u biznisu „ Ekonomija partnerstva, ekonomija budućnosti“.




Veliku pažnju izazvala je i konferencija pod nazivom „Svet pod sankcijama, globalni izazov“, na kojoj je o odnosima Srbije i Rusije govorila i Marija Janjušević. Ona je tom prilikom kazala da je i Srbija pod pritiskom sa Zapada da uvede sankcije Rusiji, ali da veruje da se to neće nikada dogoditi.  Naglasila je da su Srbija i Rusila bile i sada su dve sestrinske države, a da će parlamentarni Pokret Dveri raditi na tome da tako i ostane. Zahvalila je predsedniku Rusije Putinu, što čitav svet, ali i samog predsednika Republike Srbije, podseća na postojanje Rezolucije SBUN 1244 i njen značaj za aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji.




Nesporno je da je višegodišnje zalaganje Dragane Trifković da unapredi i intenzivira diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom počinje da daje rezultate i da se sve više otvaraju mogućnosti za saradnju dve države, koji su danas u zabrinjavajućoj stagnaciji i to isključivo zbog povlačenja srpskih vlasti.


Srpski pokret Dveri će i ubuduće intenzivno sarađivati sa ruskim predstavnicima u svim oblastima, štiteći na taj način u prvom redu srpske interese i poštujući pri tom interese Rusije, kao  tradicionalno dokazanog prijatelja države Srbije.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: