Данас је одржана конференција за медије градске организације Двери у Чачку на којој су говорили др Милан Рогановић – председник ГрО Двери Чачак, адвокат Миленко Пауновић – шеф правног тима ГрО Двери Чачак и Бошко Обрадовић – председник Двери. Тема ове конференције је био наставак политичког прогона чланова Двери.

      Овом приликом говорници су истакли следеће:

Др Милан Рогановић: На овој конференцији за медије градске организације Двери у Чачку желимо да изразимо пуну подршку нашим саборцима који су судски гоњени и кажњени због прошлогодишњег изласка на улице у време полицијског часа и протеста против неуставно уведеног ванредног стања и неразумног затварања становништва. Ово је још један вид политичког притиска на Српски покрет Двери који се систематски спроводи од стране Српске напредне странке која узурпира све институције друштва, па и само правосуђе. Неки од кажњених су у том тренутку били одборници у Скупштини града Чачка и осећали су обавезу да изразе протест у име суграђана који су им на изборима дали свој глас. Процесуирано је једанаест наших сабораца који су кажњени укупном сумом од 230 000 динара, уз потенцијалну могућност једне казне затвором и то једног часног и поштеног човека без икакве мрље у својој биографији. Подсетићу да ово није прва судска пресуда за политичко деловање изречена неком члану Двери. Пре две године неосновано је процесуиран и кажњен тадашњи шеф одборничке групе Двери у Скупштини града Чачка због наводног напада на председника Скупштине. Изражавајући протест због овакве одлуке суда још једном износимо свој став да се ради о политичким процесима усмереним против најјаче опозиционе политичке организације у чачку Српског покрета Двери и покушај ућуткивања свакога ко другачије мисли, ко мисли својом главом и противно мишљењу владајућег режима. Да се овде не ради о политичком процесу и да се искључиво ради по слову закона до данас би били судски процесуирани и судски кажњени сви они који су прошле године, такође у време полицијског часа, спроводили бакљаде на крововима зграда и снажним разгласом вређали поједине опозиционе лидере и на тај начин провоцирали народ који је био затворен у својим кућама. Они нису кажњени само зато што су активисти, симпатизери, хулигани или плаћеници СНС-а и самим тим недодирљиви за полицију и тужилаштво.

Миленко Пауновић: Сматрам да су пресуде које су донете нашим члановима због учешћа у протесту за време ванредног стања апсолутно политичке природе. Наиме, казнене одредбе не важе од момента свог укидања, казнена одредба о увођењу ванредног стања и о забрани кретања је укинута у мају месецу 2020. године. Самим тим, морао се применити блажи закон по учиниоца и самим тим требале су се изрећи ослобађајуће пресуде. Суд „у првом налету“ јесте донео велики број ослобађајућих пресуда, а касније је попустио под притиском извршне власти, конкретно СНС-а, добио политички налог и по њему пресудио, а не по судијском увере, не по Уставу и не по закону, иако је судска власт независна од извршне власти. Посебно бих нагласио притисак Полицијске управе у Чачку која се жалила на те прве ослобађајуће пресуде. За двадесет година своје адвокатске праксе заиста нисам срео да се Полицијска управа жали на пресуду у прекршајном поступку, што говори да се овде радило о једном обичном политичком процесу. Оно што желим посебно да истакнем јесте да су грађани овде на један перфидан начин дискриминисани по политичком основу. У то време у Чачку смо имали организоване бакљаде на позив Владимира Ђукановића, тада председника посланичке групе Српске напредне странке. Имали смо организоване навијачке руље које су се кретале по граду у видно пијаном стању. Људи који су изашли тога дана на наш позив, изашли су са намером да обаве своју обавезу, ови људи као одборници, ја као адвокат. Оно што ћу посебно истаћи јесте да је Уставни суд Републике Србије по питању ванредног стања одавно отишао у самоизолацију. Адвокатска комора Србије, професори Правног факултета, сви смо поднели Иницијативу за оцену уставности и законитости начина на који је ванредно стање уведено, с обзиром да је јасно да је уведено потпуно противуставно. Никада Уставни суд није одлучио по нашим иницијативама. Такође, рећи ћу још једну јако битну ствар, да је и против учесника у тим бакљадама поднета кривична пријава пред Тужилаштвом за организовани криминал, како за злочиначко удруживање, тако и за тешка дела против опште сигурности. Кривичну пријаву су поднели угледни професори Правног факултета, a до дан данас по тој кривичној пријави нико ништа није решио, немамо никакав одговор. Оно што је такође битно, исто вече када смо се ми налазили у шетњи због које смо кажњени, поред нас су се слободно кретали чланови Српске напредне странке, снимали су нас из аутомобила… Нисмо чули да је било ко процесуиран, да је било ко заустављен, да је било ко легитимисан. Сматрам све ово само једним обичним политичким прогоном Српског покрета Двери, с обзиром да већ имамо ситуацију са бившим председником наше одборничке групе Танасковићем. Сматрам да је степен дискриминације, нарушавања основних људских права, степен урушавања уставног поретка у Републици Србији под овом влашћу, под Српском напредном странком, под Александром Вучићем достигао ниво који се више не може толерисати.
 
Бошко Обрадовић: Данас сам овде да подржим све саборце из Градске организације Српског покрета Двери у Чачку који су се нашли на удару власти због учествовања у прошлогодишњем протесту у нашем граду за време полицијског часа. Тада је група храбрих Чачана међу првима у Европи, а свакако прва у Србији, устала против вишедневног закључавања грађана у четири зида и слободно прошетала Чачком. Противуставно уведено ванредно стање и полицијски час били су повод за протест пре годину дана за који смо имали сва демократска права јер је власт почела да злоупотребљава пандемију за ширење своје диктартуре. Осећао сам обавезу као тадашњи народни посланик да заједно са групом тадашњих одборника Двери у скупштини града Чачка будем на овом протесту и да као народни представници изразимо свој бунт у име свих оних који се нису слагали са таквом политиком власти. Иако је чачански суд првобитно ослободио све оне којима је Полицијска управа Чачка писала прекршајне пријаве због учешћа на овом протесту, очито је да је под притиском власти дошло до преиначења судских пресуда у финансијске и затворске казне за одређени број људи. Ово је наставак политичког и судског прогона Српског покрета Двери и наших чланова, али нас то неће поколебати да наставимо са опозиционим радом. На овај начин власт жели да угуши сваки глас побуне, али то је немогуће. Сада се тај прогон политичких неистомишљеника проширује на све грађане Србије које се нису вакцинисали. Јучерашња најава председника СНС да ће држава издвојити новац за оне који су се вакцинисали, а ускратити накнаде за боловање онима који се не вакцинишу и разболе представља невиђени скандал и дискриминацију. Постављамо питање како су невакцинисани грађани добри држави када треба да плате порез, а нису добри када треба делити паре које су у државном буџету управо захваљујући њиховим пореским обавезама? Не разумемо зашто власт врши ову тешку дискриминацију и поново изазива поделе и сукобе у нашем друштву. Устав Србије гарантује право свим грађанима Србије да одлучују о своме здрављу, да нико нема право да им намеће било шта када је њихово здравље у питању нити да их дискриминише по том основу. Ово је разлог да се изнова побунимо и дигнемо свој глас против дискриминације. Истовремено тражимо од Кризног штаба да свим угоститељима у Чачку и Србији хитно омогући да нормално раде. Због свега овога позивамо грађане Србије да се одазову на протесте који ће у организацији Српског покрета Двери у форми Породичних шетњи бити одржани 8. маја у Лесковцу, 10. маја у Лебану и 15. маја у Београду. 
 
 
Целу конференцију за медије можете погледати овде:

 

 

Инфослужба Двери