Српски Покрет Двери - Лого
Search

На Збору грађана одржаном 20.11.2020.год. испред градилишта „Делте“ грађани Ниша су се окупили и изразили огорчење због Одлуке градског Секретаријата за планирање и изградњу од 13.11.2020.гдо. о сечи 13 кедрова и још пет платана из дрвореда на Булевару Немањића, који се налазе на јавној површини, а зарад изградње приступног пута у објекат у изградњи компаније „Делта“.

     Окупљене Нишлије устале су у одбрану свог права на здраву животну средину, на право на чист ваздух, али и достојанства Града Ниша који је под влашћу СНС постао Град прегаженог идентитета, а Нишлије грађани урушеног самопоштовања.

Да ли је приватни интерес „Делте“ важнији од јавног интереса Нишлија? Због чега локална власт не поштује сопствену регулативу, по којој су зелене површине, дрвеће и дрвореди дефинисани као добра од ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА, КОЈИ ЗБОГ ЗНАЧАЈА ЗА ЖИВОТ ЉУДИ ИМАЈУ ПОСЕБНУ ЗАШТИТУ? Због чега градоначелница не одговора на Зелена писма Двери која су јој упућена?

На Збору, као запостављеном облику непосредне демократије, окупљеним грађанима обратила се председница Двери Ниш, проф. др Тамара Миленковић Керковић. Позвала је грађане да не дају да им отимају Град, објаснила да огромна еколошка штета од сече дрвећа у најзагађенијем граду у Србији није мања од симболичке и емотивне вредности коју за Нишлије имају кедрови на Булевару. Подсетила је и на срамотну сечу „солунских кедрова“ у време викенда и полицијског часа, која је шокирала читаву Србију и позвала грађане да се придруже напорима Двери Ниш да одбране дрвеће које апсорбује 3,5 тона угљен диоксида и прашине, у доба загађености града без преседана..

Подразумевајући да ће компанија „Делта“ бити корпоративно одговорна, и да ће се у складу са ГУП-ом Ниша, зеленом површином око свог будућег објекта, бар делом одужити Нишлијама за нарушавање зеленог пејзажа и свој будући профит, Двери позивају на одговорност градску власт која јавну својину грађана Ниша подређује приватном интересу, а то није први пут.

Зато захтевамо да грађани Ниша буду питани за све кључне проблеме који нарушавају њихову својину и интерес. Градске институције и нишки медији су затворени за другачије мишљење, а отпор грађана кроз праксе непосредне демократије једини је начин за одбрану Града у овом тренутку.

Поред електронске петиције, потписана је испод кедрова и писана Петиција са Збора грађана за хитно укидање Одлуке о сечи кедрова и платана на Булевару Немањића, која је је адресирана градоначелници Сотировски и Секретаријату за планирање и изградњу који је одлуку донело.

 

Инфо служба Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: