Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Српског покрета Двери Ниш захтева хитно повлачење документа „Нацрт Плана развоја Града Ниша за период 2021 – 2027. год.“ који је од 14. децембра до 17. децембра стављен на јавну расправу.

      Овај захтев упућујемо из више разлога, међу којима су највећи: скандалозан однос власти према јавном интересу Ниша, споран поступак  избора експерта,  креатора,  нечувен однос координатора овог Пројекта према интересу грађана, прекратки рокови којима се фингира јавна расправа и учешће јавности, а највише недорасли текст и садржај Нацрта Плана за развој Града, у коме нема кључних области, попут корупције, по чијем се индексу Србија налази на 91. месту у свету.  Из свих ових разлога ГрО Двери Ниш, у складу са својим Прогласом „Промена система-сигурност за све“ захтева хитно повлачење овог документа и прекид рока за увид јавности, као и извињење Нишлијама од стране  надлежног већника.
 
Документ који треба да одреди стратешке правце развоја града, за који је Привредна комора Србије преко Центра за циркуларну економију издвојила буџет од  5.310.000,00 дин. је скандалозни пример антидемократске праксе , којом се најважнија документа доносе иза леђа грађана и фингира процес учешћа грађана путем јавне расправе. Истовремено, и сам пројекат показује  много пута виђену  монополску праксу трошења јавних средстава  без учешћа конкуренције, а од стране унапред познатих понуђача, као што је и један од бројних примера узалудног  трошења  европских фондова од стране специјализованих предаторских агенција са сумњивом прошлошћу.
 
Сви аспекти настанка Нацрта Плана за развој града Ниша су спорни.Најпре, конкурс који је Центар за циркуларну економију ПКС расписао 2. јула ове године, а завео га и објавио 9. јула под бр. 24/3  са роком за достављање понуда од недељу дана, а са веома специфичним условима и обимном и сложеном документацијом, изазива оправдану сумњу да је конкурс за израду Плана развоја града Ниша и проналажење још 30 иновативних пилот пројеката, вредан преко 5 милиона динара прављен за унапред познатог понуђача.

ГрО Двери Ниш упућује гђи Невени Радоњић, саветнику за Циркуларну економију ПКС следећа питања – ко је добио посао по „Пројектним задатку за израду плана развоја града Ниша за 2021-2027. године“, ко су били експерти и колико је понуђача на овом конкурсу учествовало?

Како је овај пројекат отпочео, тако се и наставио. Брзински рад на изради Плана за развој Ниша, са јавности непознатим тимовима и бројним члановима тимова који и не знају да су део овог изузетно значајног посла, као и вест да је фингиране контакте са члановима тимова, радила фирма у власништву Милоша Милованчевића, некадашњег високог функционера нишког СНС-а, са великим искуством у изради стратегија и планова, због којих је пре више година и хапшен, цела ова срамна пракса  говори о угушеној конкуренцији у трошењу јавних фондова и очитој корупцији  најприземнијег стила.

Најзад, о антидемократској пракси говоре и прекратки рокови за јавну расправу о овом стратешком документу. Грађанима Ниша је „великодушно“ остављено чак 3 дана да се о овом најзначајнијем документу изјасне – путем мејла и у условима пандемије.

Због тога је Нацрт Плана за развој Ниша од 2021. до 2027. године пример понашања партијског картела СНС, консултантског предаторства у трошењу јавних фондова и води урушавању јавног интереса и демократског права грађана да знају и одлучују како ће живети у наредних шест година.

 

 

Информативна служба ГрО Двери Ниш
 
Фото: Југпресс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: