Данас је у пожешком селу Горња Добриња одржан скуп мештана против геолошких истраживања „Јадар литијум“ д.о.о. Београд, чији је почетак најављен за данас, 17. априла на десет локација (девет се налази на територији општине Пожега, а у питању су МЗ: Душковци, Мала и Велика Јежевица, Дражиновићи, Мађер, Горње, Средње и Доње Добриње и Папратиште, као и једна на територији општине Косјерић).

        Скуп су подржали становници Пожеге и околних места, који су у Горњу Добрињу стигли у више километара дугој колони возила. Присутни су били и члан Председништва Двери Гордана Маринковић Савовић и потпредседник Омладине Двери Теодора Зарић, обе из Пожеге. На скупу су се обратили мештани Горње Добриње поручујући да је потребно јединство свих грађана Србије како би се истраживања спречила. Поново подсећамо и на чињеницу да се за добијање литијума користи најпрљавија технологија и да иза таквих ископавања остаје само пустош и уништена животна средина, а као најбољи пример за то јесте компанија „Рио Тинто“.

[ngg src=“galleries“ ids=“390″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
Поводом овог протеста, члан Председништва Двери Гордана Маринковић Савовић, један од најактивнијх грађана Пожеге у овој борби против рудника литијума, је рекла следеће: „Дошли смо данас да пружимо подршку мештанима Горње Добриње и да заједно гласно и јасно кажемо „НЕ РУДНИКУ ЛИТИЈУМА“ у Горњој Добрињи, НЕ било где на ових 9 тачака у општини Пожега на којима су најављена геолошка истраживања, која су требала почети данас. Ми смо дошли да пружимо подршку мештанима и бићемо ту сваки пут када буде било потребно да дођемо и пружимо подршку. Дошли су бројни грађани општине Пожега, али су дошли и грађани из свих околних општина и градова. Сви желимо да пружимо подршку мештанима који су се сами организовали и тражили да не дође ни до каквих геолошких испитивања јер ми овде не желимо рудник. Оно што је до нас који подржавамо овај скуп и ову идеју јесте да тражимо од Скупштине општине Пожега једно ванредно заседање са само једном тачком дневног реда, а то је да се стави мораторијум на сва геолошка истраживања на целокупној територији наше општине. Дакле, очекујемо  од одборника Скупштине општине Пожега, очекујемо од челника општине, а пре свега од председника и његовог заменика, да погледају како је изгледао данашњи скуп, да сазову седницу скупштине, да стану на страну свог народа и да не дозволе да у оваквом дивном крају буде отворен руднк литијума и да се тиме загади целокупна животна средина овог краја.“

Након скупа у Горњој Добрињи, колона возила се упутила назад у Пожегу, а протест се завршио испред зграде општине.
 
Видео изјаву Гордане Маринковић Савовић можете погледати овде: