Dveri: Oprezno sa Erdoganom

Srpski pokret Dveri smatra da treba biti oprezan u vezi sa stavovima prema poseti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Pozdravljamo razvoj diplomatskih i privrednih odnosa između dve države, ali smo i nepoverljivi prema neoosmanskim pretenzijama Turske na Balkanu.

Srbija mora da obrati pažnju na ambicije Turske da povrati svoj uticaj na nekadašnje prostore Osmanske imperije. Tačno je ono što je rekao turski predsednik da su Srbi i Turci na ovim prostorima zajedno živeli kroz istoriju, ali sa našom napomenom da su Srbi bili okupirani, a Turci okupatori. Ne bismo želeli da se to ikada više ponovi ni u političkom ni u privrednom ni u kulturnom smislu.

Ovim povodom skrećemo pažnju visokom gostu da u Srbiji ne postoji nikakav Sandžak, jer je to istorijski naziv za teritorijalnu organizaciju unutar turske carevine kao okupatora na ovim prostorima, ali ne i za teritorijalni deo Srbije. U pitanju je Raški upravni okrug ili Raška oblast, kako je definisano zakonom. Smatramo da gost treba da poštuje državu u koju dolazi i koja ga gostoljubivo dočekuje, raspoložena za bilateralnu saradnju na ravnopravnim osnovama.

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri