Српски Покрет Двери - Лого
Search

Последњи случај омаловажавања српских жртава у протеклим ратовима у виду постављања лежаљки за туристе и купање на острву Видо, познатом као Плава гробница, представља скандалозан однос појединих интересних група и власника туристичких објеката на острву Крф у нама пријатељској Грчкој.

     Српски Јерусалим или Плава гробница је место великог српског страдања измучених, болесних јунака после Албанске голготе у Првом светском рату.  У самом маузолеју на острву  је сахрањено 1200, а у море је, пошто више није било места за сахрањивање, положено око 5000 српских мученика. Свој крај српски јунаци су нашли управо на овом „острву змија“ како се оно некад звало, јер је оно тада било „голи камен“. Немајући где да се склоне, на киши и хладноћи, због немања болница нити довољне медицинске заштите, умирало их је по неколико десетина дневно, упирући поглед негде – тамо далеко.

Плава гробница и маузолеј који је својим јунацима подигао краљ Александар је светиња за српски народ и оно мора остати изван свих скоројевићевских туристичких зарада и материјалних интереса.

Српски покрет Двери већ више година, уз активно и дугогодишње учешће члана Председништва Двери Предрага Митровића, са грчким пријатељима учествује на чувању од заборава свих места на Крфу где се српска војска опорављала за повратак на Солунски фронт и коначно ослобођење Србије.

Захваљујемо се свима који су реаговали код грчких власти како се ово скрнављење сени умрлих ратника не би надаље продужавало.

Држава Србија са највишег нивоа мора да тражи обустављање сличних радњи у будућности.

Такође, Двери упућују захтев Влади Републике Србије да се у циљу јачања патриотског духа код младих као једина обавезна екскурзија за ученике завршних разреда уведе посета Крфу и острву Видо. То ће код младих нараштаја створити осећај љубави према прецима и држави коју су створили не жалећи своје животе, па се у будућности нећемо олако одрицати својих територија.
  

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: