Српски Покрет Двери - Лого
Search

Једна платформа и два преговарача у име свих нас из опозиције

        Српски покрет Двери се придружује јучерашњем апелу Скупштине слободне Србије у коме се позива опозиција да усклади заједнички наступ у будућем дијалогу са влашћу. Апсолутно смо сагласни да је најбољи начин тог заједничког наступа опозиције да сви станемо иза једне платформе за преговоре  о условима за слободне и поштене изборе и одредимо заједничку делегацију коју би предводила два нестраначка стручњака. Као што смо већ рекли и поновићемо: Српски покрет Двери је спреман да се одрекне свог представника у дијалогу у корист заједничке платформе и делегације опозиције. Подржавамо заједничку платформу на којој смо дуго и озбиљно радили мимо јавности заједно са стручњацима из Скупштине слободне Србије, Народном странком и другим колегама из опозиције, и сматрамо да нема суштинске разлике између ње и других опозиционих платформи које су се појавиле у јавности, односно веома је лако ускладити их у једну и јединствену.

Међутим, пресудно је нешто друго: да сви у опозицији станемо иза јединствене делегације коју би предводила два нестраначка стручњака и тиме спречимо власт да од дијалога прави циркус. Ако у дијалогу власти и опозиције учествује 50 људи и ако се разговара о 15 различитих платформи – то може да иде на руку само владајућем режиму да се будући дијалог обесмисли како се ништа не би променило до избора. Једини начин да то спречимо јесте да наступимо јединствено, имамо само два преговарача и једну платформу иза којих ћемо сви стати, што ће онда од тог дијалога направити праве преговоре између власти и опозиције и довести до слободних и поштених избора.

Такође смо сагласни да ово није идеолошко питање око кога се разликујемо већ основно демократско питање које се тиче права грађана на демократске изборе, око кога треба сви да се ујединимо. То је оно што власт не очекује и што може преокренути ток будућег дијалога у нашу корист, јер ће онда и власт морати да изађе са два преговарача, што би створило услове да уз присуство делегације Европског парламента то заиста буду преговори, а не само још једна режимска фарса као толико пута до сада.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: