У име Зелене акције Двери и градске организације Двери у Чачку еколошко писмо градским властима предала је Биљана Рубаковић, професор биологије и одборник Двери у прошлом сазиву градске скупштине. На конференцији за медије овим поводом испред градске управе говорили су Бошко Обрадовић, председник Двери и Биљана Рубаковић. На конференцији је представљена тачка 3 Прогласа ПРОМЕНА СИСТЕМА — СИГУРНОСТ ЗА СВЕ, која говори о зеленом патриотизму, и прочитано еколошко писмо градским властима у Чачку које доносимо у целости

Еколошко писмо Српског покрета Двери градским властима у Чачку

10 питања о заштити животне средине у Чачку – за почетак!

         У складу са новим Прогласом Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, који се посебно бави зеленим патриотизмом и мапирањем свих проблема у области заштите животне средине, обраћамо се челницима града Чачка са следећим питањима:

  1. Да ли сте упознати са чињеницом да се град Чачак у последње време налази у самом врху загађености ваздуха у Србији и шта сте урадили да се стање по том питању поправи на боље?
  2. Шта сте учинили да се реши проблем преоптерећености и тоталног загушења саобраћаја у централним градским улицама, недовољног места за паркирање и последица овог нерешеног питања по загађење ваздуха и здравље грађана?
  3. Зашто је Чачак град са најмање бициклистих стаза у Србији и да ли постоји план да се ово питање решава изградњом нових стаза за бициклистички саобраћај?
  4. Да ли је решен проблем загађења реке Мораве и како?
  5. Да ли су очишћени сви други водотокови на територији града и шта је судбина Трнавске реке – да ли ће бити стављена у цеви?
  6. Да ли се планира чишћење језера Међувршје и узводног тока и приобаља реке Мораве ка Овчар Бањи?
  7. Да ли је праведно да по новом закону све фирме плаћају еколошку таксу када нису све фирме подједнако велики загађивачи? Како ће се трошити средства прикупљена од ових додатних намета на локалну привреду у време пандемије и економске кризе?
  8. Да ли град Чачак има Катастар зеленила и шта је са обећаним повећањем броја зелених површина у нашем граду, посебно новим дрворедима и парковима?
  9. Шта је са пошумљавањем шире околине града као, између осталог, важним начином за борбу против поплава?
  10. Да ли има довољно еколошких и других комуналних инспектора и да ли се води строга казнена политика према загађивачима свих врста?

Инфослужба Двери