Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Prisajedinjenje da bude državni praznik, ženama priznanje i počast

Ovo je najveći dan u istoriji Novog Sada. Dan Prisajedinjenja Srpske Vojvodine Kraljevini Srbiji je epohalno istorijsko delo naših predaka iz Srema, Banata, Bačke i Baranje – rekao je Boško Obradović juče u Novom Sadu.

Srpski pokret Dveri je Dan prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji obeležio konferencijom za medije sa posebnom simbolikom. Sedam predstavnica Ženske snage Dveri su ukazale na ulogu žena u prisajedinjenju.


Držeći portrete sa imenima, podsetile su na žene koje su tog 25. novembra 1918. godine svojim glasom doprinele ovom velikom istorisjkom događaju: Milica Tomić, Marija Jovanović, Manda Sudarević, Mara Malagurski Đorđević, Kata Prčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković.


Ženska snaga Dveri će tokom godine u kojoj se slavi stogodišnjica prisajedinjenja posvetiti dužnu pažnju svakoj od njih i predložiti adekvatna spomen obeležja i druge počasti koje im pripadaju. S obzirom da se istog dana obeležava i Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Dveri naglašavaju da su pozitivni primeri, bolja podrška medija i porodična politika najbolji način da se žene trajno i efikasno zaštite od nasilja.


Na konferenciji su pored predsednika pokreta Boška Obradovića govorile članice Ženske snage Dveri Ivana Stojanović, Zita Njari Igić i narodni poslanik Marija Janjušević, koje su između ostalih aktivnosti u godini proslave stogodišnjice prisajedinjenja najavile i zahtev da 25. novembar bude proglašen državnim praznikom, da Milica Tomić dobije spomen ploču na rodnoj kući, ali i niz drugih, konkretnih aktivnosti.




Tom prilikom je Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, izjavio:

“Ovo je najveći dan u istoriji Novog Sada. Dan Prisajedinjenja Srpske Vojvodine Kraljevini Srbiji je epohalno istorijsko delo naših predaka iz Srema, Banata, Bačke i Baranje. Iduće godine slavimo 100 godina od ove velike istorijske pobede. Veliki jubilej treba da bude proslavljen na najvišem nivou. Takođe, ne treba zaboraviti da tom velikim činu prethodi osnivanje Srpskog Vojvodstva, koje iduće godine puni 170 godina. 


Ono što posebno želim da istaknem je da je sedam žena imalo pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, što tada nije bio slučaj nigde u Evropi. Ove velike Srpkinje i Bunjevke zaslužuju velike počasti, da imaju svoje ulice i spomenike u Novom Sadu, Subotici i Pančevu, i o tome će brinuti Ženska snaga Dveri, uz koju sam  ovde danas.


Srpski pokret Dveri formirao je Odbor za obeležavanje 170 godina Srpske Vojvodine i 100 godina od prisajedinjenja Kraljevini Srbiji. Čitava sledeća godina treba da bude u znaku ovih velikih jubileja. 


Jedna od prvih naših inicijativa je podizanje spomenika i imenovanje jedne ulice u Novom Sadu po srpskom oficiru Bošku Pavloviću, koji je najzaslužniji za mirno oslobađanje Novog Sada 1918.”


Narodni poslanik Marija Janjušević je izjavila: „ Ovih sedam žena su naš uzor, a u današnje vreme, kada je ženama najteže da se izbore za dostojanstven  i spokojan život svojih porodica, svaka žena je heroj i pozitivan primer.  Dveri žele da konkretnim porodičnim merama  postignu održive rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama i da na svakom mestu i u svakoj prilici beskompromisno ukazuju na to ko su uzori, zaštitnici porodice, žena, dece i osoba sa invaliditetom, a ko su dokazani nasilnici nad ženama , nad istinom, pristojnošću i dostojanstvom u srpskom društvu.“


Ponovila je da Dveri umeju da sa svima razgovaraju na njima razumljivom jeziku.




Informativna služba Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: