Српски Покрет Двери - Лого
Search

Садашњи недемократски сазив Парламента без опозиције не сме да се бави једном тако осетљивом и важном темом.

       Јучерашња одлука Народне скупштине да подржи предлог Владе за промену Устава апсолутно је недемократски чин. Садашњи сазив Парламента изабран је на лажним, недемократским и противуставним изборима прошле године и нема легитимитет да одлучује о промени Устава. Парламент без опозиције није место у коме треба покретати процедуру промене највишег државног правног акта. Српски покрет Двери се противи да се о промени Устава уопште разговара пре ванредних парламентарних избора. Тек у следећем сазиву Народне скупштине, у коме би се нашле све релевантне политичке опције, може бити покренута најпре јавна расправа да ли нам је уопште потребна промена Устава и каква, па тек онда евентуално и сама скупштинска процедура ако о томе буде опште сагласности.
           
Разлог за промену Устава свакако не могу бити било какве обавезе према ЕУ до краја ове године јер је процес европских интеграција Србије прекинут. Највиши званичници ЕУ су се у више наврата јавно изјаснили да даљег проширења ЕУ неће бити, тако да не видимо разлог зашто би Србија испуњавала било какве обавезе на путу према ЕУ који не постоји. Такође, колико је проблематично садашње стање српског правосуђа у коме извршна власт има огроман утицај на највише правосудне органе, толико је и неприхватљиво да се правосуђе преда у руке дубоко криминализованих судијских породичних и еснафских династија или страних чинилаца који и сада имају превелики утицај на српско правосуђе. Контролу над највишим правосудним органима у Србији мора да задржи Народна скупштина Републике Србије и изабрани представници народа у њој, јер тужилаштво и судство треба да буду независни али не смеју бити неодговорни. И они морају да одговарају пред законом и народом и њихов рад такође мора да буде предмет анализе и критике. О најбољем начину избора тужилаца и судија можемо дискутовати, али не у тренутку тоталног пада свих демократских стандарда у Србији.

Зато је једино исправно да се тема промене Устава одложи за период после ванредних избора на свим нивоима када прво треба отворити широку стручну јавну расправу а потом и скупштинску дебату. Оно што је једино сигурно да садашњи недемократски сазив Парламента без опозиције не сме да се бави једном тако осетљивом и важном темом. Позивамо власт да одустане од наума да мења Устав већ да се посвети договору са опозицијом о терминима ванредних избора на свим нивоима који би Србију најпре вратили у нормалан политички поредак.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: