Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri su za ravnopravnost polova, ali ne i za uvođenje nametnutih termina

U toku javne rasprave o Predlogu zakona o rodnoj ravnopravnosti poslanica Dveri, Marija Janjušević i odbornica Dveri u GO Zvezdara, Radmila Vasić istakle su zašto ne podržavaju ovaj predlog i zašto su umesto nametanja neustavnog zakonskog rešenja potrebne izmene Zakona o ravnopravnosti polova.

Radmila Vasić je istakla da je tekst Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv u svim segmentima, počev od samog naslova, kojim se krši Ustav. „Naime, Ustav poznaje samo ravnopravnost polova, odnosno muškarca i žene,  dečaka i devojčica, ali ne i termin rod i rodni identitet.“ – rekla je ona.


Kako je istakla, ne postoje ni opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava u pogledu ovih termina, pa ni po tom osnovu ovi termini ne mogu biti predmet zaštite Zakona o rodnoj ravnopravnosti.


„Ne samo da ovi termini nisu prepoznati u Ustavu, već se definicija roda u Predlogu zakona ne poklapa ni sa definicijom roda iskazanom u Istanbulskoj konvenciji koju je Srbija ratifikovala. Pomenuta Istanbulska konvencija daje definiciju istovetnu onoj koju daje i Svetska zdravstvena organizacija, a to je: „rod” označava društveno određene uloge, ponašanja, aktivnosti i atribute, koje dato društvo smatra prikladnim za žene i muškarce. Nema pomena nikakvog „rodnog identiteta“ u gornjoj definiciji već se pod terminom rod podrazumevaju socijalne uloge neodvojive od polne pripadnosti.“ – rekla je Radmila i dodala da su neke odredbe predloga u suprotnosti sa odredbom Ustava da roditelji i zakonski staraoci imaju pravo da svojoj deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima.


Narodni poslanik Janjušević Marija je ukazala na bojazan da se kroz novi predlog zakona zapravo na mala vrata uvodi agresivna rodna ideologija, koja za cilj ima promociju LGBT i u krajnjoj liniji razbijanje porodice. Ona je kao dokaz da postoji realna opasnost od takozvane „rodne ideologije“ citirala izjavu dr Biljane Stojković, koja je o rodnoj ravnopravnosti rekla da je to „Novi fenomen“, jedan proces koji još uvek nije dovoljno opisan i razvijen ni u svetskim organizacijama. 


Zbog toga je potrebno iz predloga zakona izbrisati termine koji nisu naučno priznati niti vrednosno neutralni i koji potiču iz Teorije roda: „rodni stereotipi“ , „rodni stereotipi i predrasude“, „dekonstrukcija rodnih stereotipa“, naročito s toga što pravni sistem ne prepoznaje ovakve sociološko-psihološke termine, smatra Janjušević.


Pozivamo sve građane da se informišu o svim detaljima predloga i dostave svoje predloge za izmenu, odnosno zvanično zahtevaju povlačenje predloga iz procedure, najkasnije do 05. juna.



Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: