Званична информација од 5. марта 2020. године од стране Комесаријата за избеглице и расељена лица је била да у прихватним центрима има 5.556 миграната и још око 700 људи ван центара. Данас, само двадесетак дана касније, тај број је званично 8.500 а ван прихватних центара нема података. С обзиром да се зна да је миграната заправо више изван центара и да се неконтролисано крећу Србијом, јавност се с правом прибојава да власти обмањују своје грађане.

У  време проглашења пандемије и ванредног стања, водећи људи Србије су очигледно ковали своје тајне планове. Неки од прихватних центара у којима су били смештени мигрант су измештени, неки пак променили своју сврху и постали место за прихват наших суграђана којима је повратак у земљу омогућен преко карантинских центара.

Остала је међутим тајна како се број миграната у Србији повећао са 5556 на 8500 за непуних месец дана? Да ли се под окриљем  мрака и невероватно брзим реаговањима врха власти формирају центри за мигранте а да јавност о томе ништа не зна? Свакога дана слушамо обраћања председника и његове претње народу а о овом важном питању ни речи. Нико се није удостојио да информише јавност.

Ових дана је на видело изашла самовоља Владе Војводине, која је имовину ЈП Војводина Шуме уступила КИРС-у. Рекреативни центар Чардак на Делиблату намењен је за смештај 600 миграната, које би наводно чувала Војска Србије, али је председник покрајинске владе због жестоког отпора локалног становништва био принуђен да промени одлуку и објекат ће бити кориштен за опоравак оболелих од вируса корона.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић понавља да у Србији тренутно има 17 прихватних центара.

Док траје полицијски час у Републици Србији, аутобуси пуни мигранта се размештају широм земље.

Да ли је то оно херметичко затварање граница о којем је говорио председник или је посреди нешто друго? Мештани пограничних села Баната тврде да је у Србију недавно ушло петнаестак аутобуса пуних миграната, али се очито брижљиво водило рачуна да не постоје докази, као што је то било у случају Делиблата, када су се грађани моментално организовали и спречили КИРС у њиховој намери.

Озбиљност ситуације због пандемије вируса короне свакако мора да се поштује, али то не значи да власт има право да под окриљем ванредног стања намеће грађанима Србије велики број миграната и ко зна какве још своје тајне планове.

Државни врх би свом народу морао да објасни како се то број миграната повећава по њиховом сопственом признању, иако су наводно затворене границе. Да ли они брзо размештају мигранте како не би били на удару медија и јавности? Да ли је изјава шефа државе Александра Вучића да се затварају границе Републике Србије била лажна или она важи само за српске држављане?

Ако је граница Републике Србије затворена чак и за наше сународнике, како у земљу могу да уђу мигранти?

Покрајинска организација Двери Војводине

Фото: мондо.рс