Српски Покрет Двери - Лого
Search

Безосећајна Вучићева изјава да ће грађани Србије моћи да дишу здрав ваздух тек за десет година је јасна порука да ће он учинити све да влада и у наредној деценији, а да при том нема намеру да поштује ни најосновнија људска права.

     Право на здраву животну средину је директно изведено из гарантованог права на живот сваком људском бићу, у складу са Универзалном декларацијом о људским правима Генералне скупштине Уједињених нација из 1948. године.  Вучић је дакле јавно признао да је неспособан да реши проблем загађења у наредних десет година, а кривицу за ову катастрофу је, разуме се, пребацио на свог коалиционог партнера. Грађанима Србије који нису желели да се учлане у СНС су одавно укинута сва права, али у случају загађеног ваздуха угрожени су апсолутно сви подједнако, па и сам Вучић. Особа која са толиким немаром коментарише елементарну загађеност ваздуха показује да не мисли ни о себи самом, па је самим тим неспособна да се стара и о другима.

Крајње је дегутантна устаљена навика председника да се умеша у све, да се у све разуме и у свему је најбољи. Међутим, када ствари крену по злу, што је неминовно са оваквим понашањем врха државе  и дешаваће се све чешће, Вучић одједном више није надлежан и прецизно зна ко је кривац за загађење. Министар Триван, који је по беспризорним изјавама на добром путу да постане Вучићева бледа копија.  Председник није пропустио ни да критикује грађане што користе своје аутомобиле и, замислите, сами се возе у њима и тако загађују околину.

У сваком случају, Двери изражавају задовољство због ретко искрене изјаве Вучића да није способан да грађанима обезбеди чист ваздух. А већ смо писали да је у Србији загађење захватило читаву државу и не односи се само на ваздух. Загађење потиче од самог врха државе и једини начин да се Србија очисти у сваком смислу јесте промена власти.

Народ Србије може да продише пуним плућима само ако Вучића пошаље у историју. Ако одбијемо  да чекамо у неизвесности и смогу још једну деценију. Млади нараштаји заслужују чист ваздух у својој држави. Држави из које неће морати да беже и спашавају голе животе.  Ми смо дужни да им то омогућимо.

Само смена Вучића гарантује Србији здраво окружење и опстанак. Двери остају доследно уз своје грађане до коначног оздрављења животног простора.

 

Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине 

 

Фото: Н.Живановић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: