Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иза јучерашњег доласка посланика Европског парламента Виоле фон Крамон у Лозницу и Горње Недељице крије се обична предизборна промоција једне нове зелено-леве коалиције, а не искрена помоћ ка уклањању опасности која се надвила над народом и државом.

        Како ће Виола фон Крамон која је за независно Косово да нам помогне? И зашто таквог немачког политичара толико пута доводе у Србију? Што је прво не замоле да промени став око КиМ и око НАТО бомбардовања Србије које је заговарао њен зелени политички отац Јошка Фишер?

Учесници ове промоције су се сетили теме „Рио Тинто” тек недавно, нигде их није било у Лозници када је овај проблем настао и – што је најинтересантније – нису потписали заједнички опозициони споразум о забрани отварања рудника. То нам говори да играју једну сумњиву игру да ову тему тренутно искористе у предизборне сврхе, а да после избора подрже отварање рудника на наговор својих ментора из страних западних амбасада у Београду.

Сматрамо да је више него илузорно тражити помоћ од странаца у уклањању опасности зване „Рио Тинто” из Србије, када смо добили јасан и прецизан став да „експлоатација литијума у Србији има подршку немачке државне администрације” (читај Eвропске комисије). Остаје нејасно зашто иста та Немачка која има сопствена налазишта литијума не отвара руднике у својој држави већ би да то ради у Србији? Зашто се свесно превиђа та чињеница? Шта ту један посланик може да промени у политици ЕУ? Чему представа пред грађанима Србије када знате да Европска унија подржава експлоатацију литијума? Чему замајавање грађана? Чему поигравање са народном несрећом?

Не можемо да претпоставимо ништа друго већ да је целокупна представа само голи предизборни маркетинг. А имајући у виду да учесници ове представе, НДБГ, ЗЗС и Ћута, једини нису потписали „Друштвени споразум против истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији”, који је до сада подржало преко 45 политичких и еколошких организација, онда то личи на безброј пута виђену фарсу на овим просторима: „Причај шта народ воли да чује док се не освојиш власт, а након тога ћемо радити како нам нареде странци“. То више нећемо дозволити никоме! Сами ћемо средити сопствено двориште и у томе не очекујемо више помоћ странаца.
Ми смо се обавезали да нећемо дозволити руднике литијума у Србији по било коју цену. Позивамо све часне појединце и организације да нам се придруже, да што пре склонимо ову опасност која стоји изнад главе народа и државе.

 

Српски покрет Двери
 
Покрет Буђење
 
Проф. др Душко Кузовић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: