Српски Покрет Двери - Лого
Search

Данас је делегација Српског покрета Двери коју су предводили председник Бошко Обрадовић, потпредседник Милован Јаковљевић и председник ОО Двери из Горњег Милановца Небојша Станковић, посетила село Теочин где је ускладиштено милион килограма непродатог кромпира овдашњих пољопривредних произвођача.

У разговору са двојицом од њих – Радојком Ђоковићем и Срећком Брковићем, они су истакли следеће:

Радојко Ђоковић: Јако је лоша ситуација, нисам продао ни килограм, а брат и ја смо произвели десет вагона кромпира. Нажалост, кромпир се увози из других држава, а наш кромпир пропада. Ми нисмо више у стању да посејемо за наредну годину због дуговања које нисмо исплатили ове сезоне. Поред кромпира, проблем је и млеко. Продајемо млеко по цени од 28 динара, а држава прошлогодишње субвенције није исплатила. Такође нас је погодило ново смањење субвенција за пољопривреду, а које прати поскупљење горива. Решење је да држава откупи овај кромпир по цени која би била довољна за куповину потребног за следећи засад. Ми имамо још месец дана за то, иначе ћемо морати да бацимо кромпир, јер више немамо средстава којим бисмо могли да га чувамо. Питам председника како је дозвољено да се увози из других земања, а домаћи пољопривредници бавају своје производе. Ако се овако настави, нико од нас нема више перспективу да се пољопривредом бави. Гласао сам за СНС и њихов сам члан, али сам јако разочаран овом ситуацијом и више нећу гласати за њих.

Срећко Брковић: Ово није политичко питање, већ је битно да се што више чује о небризи о селу. Људи су се задужили, а ако се кромпир не прода, бацићемо га. Ја више немам од чега да живим, имам троје деце које школујем, а чуо сам да су увели и лимите на дечје додатке. Уколико будемо морали да бацамо кромпир, мораћемо да плаћамо сам тај процес и инспекцију надлежну за то. Решење видим у финансијској помоћи државе, јер смо сада у ситуацији преживљавања, немамо ни за живот, нити за наредну сезону. Држава треба да се више бави селом, јер је ситуација претешка. Када би се зауставио увоз кромпира, а наш продавао, ми бисмо позитивно прошли чак и по цени од 12 динара по килограму. Вегетација је таква да ми више не можемо да спречимо клијање кромпира и његово пропадање.

Посету селу Теочин можете погледати овде: 

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: