Српски Покрет Двери - Лого
Search

Као што је јавности добро познато, Српски покрет Двери учествује на оба колосека дијалога са влашћу – и са и без присуства делегације Европског парламента. У свим тим преговорима, изнели смо бројне захтеве према власти, а један од кључних јесте раздвајање избора на свим нивоима! То би грађани, комплетна јавност у Србији, режимски медији, па и дневни лист „Политика“, требало да знају како не би било недоумица о ставовима Српског покрета Двери.

        Ни у једној демократској држави света председнички, парламентарни и локални избори се не одржавају истог дана и наш захтев јесте да у различитим терминима буду одржани председнички, парламентарни (заједно са покрајинским) и локални избори. На тај начин би се спречило да се кандидати за републичку, покрајинску и локалне скупштине крију иза једног имена, у овом случају председника државе Александра Вучића. То иде толико далеко, да је Александар Вучић носилац листа чак и за изборе у месним заједницама. Управо из тог разлога, још један од наших захтева јесте да председник државе не може да буде носилац изборних листа за скупштине на било ком нивоу избора, већ би носилац сваке од тих листа требао бити  неко од кандидата са посланичке или одборничке листе. С тим у вези, најнормалнија и најдемократскија одлука би била да носилац изборне листе на локалним изборима мора бити неко са пребивалиштем на територији где се избори одржавају.

Имајући све ово у виду, наш захтев за раздвајање избора је логичан предлог са становишта основних демократских постулата.

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери и члан преговарачког тима Двери у дијалогу власти и опозиције

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: