Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ближи се почетак нове школске године, а у односу на претходне, новчани издатак за родитеље ће бити доста већи. Разлог јесте епидемија корона вируса, односно обавезно ношење заштитних маски за ђаке и просветне раднике у школама.


     Како је најавио члан Кризног штаба Предраг Кон, заштитне маске ће бити обавезне и за ђаке и за просветне раднике, као и то да се неће моћи носити обичне, платнене маске које се могу прати, већ трослојне, једнократне чија је цена од 30 до 40 динара по комаду. Дакле, овде се не поставља питање да ли родитељ сматра да његово дете треба да носи маску, већ је она обавезна за свако дете које долази у школу. То је огромно повећање трошка на месечном нивоу, поготово за породице са двоје, троје или више деце.

Ако режим у Београду троши милионе евра за куповину нових аутомобила за некакво „Око соколово“, захтевамо да се ђацима и професорима обезбеде бесплатне заштитне маске за нову школску годину!

С тога, постављамо актуелном режиму неколико питања на ову тему. Зашто за „Око соколово“ има новца, а нема га за заштитне маске за ђаке и просветне раднике? Зашто држава није обезбедила производњу домаћих заштитних маски? Ко увози маске и колико на њима зарађује у ситуацији када су оне свима потребне? На крају крајева, зашто се на маске убира ПДВ у тренутку епидемије, односно у ситуацији у којој су маске свима потребне?

Нажалост, навикли смо да се појединци из врха власти и њима блиски људи енормно богате на штету обичних грађана и да за то, за сада, нису одговарали, што не значи да неће у блиској будућности. Ипак, ако имају имало хуманости и људскости, надамо се да им профит овога пута неће бити у првом плану и да ће деца добити бесплатне заштитне маске за нову школску годину.

Кроз ову иницијативу упућујемо позив и целокупној јавности у Србији да подрже овај наш апел, јер је ово тема од општедруштвеног значаја која се тиче деце свих нас без обзира на страначка и сва друга опредељења.
 

Гордана Маринковић Савовић
Председник Савета Двери за образовање и науку

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: