Српски Покрет Двери - Лого
Search

Велики број држављана Србије остао је ових дана, стицајем различитих околности, заглављен у иностранству по светским аеродромима и граничним прелазима у окружењу, тако да држава Србија и наша дипломатско-конзуларна представништва морају хитно да реагују и решавају ове проблеме. У другом кораку Влада Србије треба да донесе мере које ће довести до много већег ангажовања српског расејања по питању превазилажења последица ове кризе у сваком смислу.

     Већ неколико дана уназад председник Србије Александар Вучић на један крајње неприхватљив начин неаргументовано критикује преко 300.000 наших сународника са српским држављанством због њиховог повратка у Србију. Сви они строго морају да поштују здравствени протокол и мере изолације након повратка, али је апсолутно недопустиво да им се забрањује повратак у своју отаџбину.

Сви су они углавном студенти и радници са привременим боравком у иностранству који тамо не могу остати нити имају могућност лечења ван Србије, већ једино у Србији могу наставити свој живот и добити медицинске услуге.

Захтевамо од надлежних државних институција да се максимално ангажују по питању организације повратка наших људи који су заточени по многим граничним прелазима у Европи и аеродромима света. Инсистирамо да држава што пре помогне све наше држављане који се налазе на граничном прелазу Батровци, чекајући да уђу у Србију. Такође, свима који ће бити смештени у карантину приликом преласка у Србију треба омогућити пристојне животне услове и обавезну лекарску помоћ за све којима је то потребно.

Пошто је наше расејање највећи ресурс који Србија има у сваком погледу, нама ће поред лекара и медицинског особља бити потребни сви они који могу на било који начин да помогну Србији у превазилажењу ове пандемије и њених последица. Тиме не може да се бави једна група грађана и ентузијаста, или политичка организација у опозицији која на то упозорава већ годинама уназад, већ државне институције надлежне за рад са дијаспором које поново треба обновити после осам година унижавања од стране актуелног режима. Када све ово прође надлежни који су критиковали људе који се враћају у своју земљу поново ће се сетити српске дијаспоре и њене помоћи. За тако нешто треба прво ми сада да помогнемо повратницима, а онда оспособимо и институције које ће се тиме убудуће бавити.

 

Иван Костић

Народни посланик и потпредседник Двери

 

Фото: Дејан Јовановић/Н1

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: