Поводом потписивања међудржавног споразума између Србије и Албаније, председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и потпредседник мр Иван Костић одржали су заједничку конференцију за медије испред зграде Владе Србије. У наставку преносимо изјаву мр Ивана Костића.

Мини Шенген пресликава уређење Европске уније и највиши је облик сарадње међу државама. Овакво међудржавно уређење захтева демократску процедуру и потврду. Чак и по стандардима ЕУ оваква промена у међудржавном режиму мора да прође друштвену расправу па онда и верификацију кроз референдум, што смо имали прилике и да видимо како изгледа приликом изласка Велике Британије из ЕУ.

Ана Брнабић нема право да без исказане воље грађана Србије потпише овако важан документ и зато ће овај документ бити поништен чим дође до промене власти у Србији. Чак ни Скупштина Србије која нема опозицију, није се изјашњавала о овом споразуму. Једноставно прескочене су све демократске процедуре.

На овај начин врх Српске напредне странке угрожава безбедност и економски просперитет Србије, поготово што се планира да у Мини Шенген уђе и лажна држава Косово.  Албански премијер Еди Рама је јуче изјавио да је одушевљен што и Косово улази у Мини Шенген, што је још један додатни доказ да Српска напредна странка признаје да је за њих Косово посебан државни субјекат.

Идеја Мини Шенгена уопште није осмишљена ради остваривања српских интереса већ ради уједињена албанског народа на простору Балкана.  Мини Шенген је проблематичан за Србију и у економском и у безбедносном смислу.

Зашто се повезујемо са економски слабијим државама од себе а поготово са државама где је доминантан албански живаљ, и препуштамо своје тржиште албанским привредницима који ће прљавим новцем добијеним од продаје дроге, међународног тероризма и трговине белим робљем да купују земљу и некретнине по Србији.

Потписивање међудржавног споразума са Албанијом о слободном кретању грађана са личном картом није никакав уступак Србији већ претња за нашу националну безбедност, јер су Албанија и Косово легло исламских терориста који са Балкана одлазе у европске земље и тамо чине криминалне радње. Ко ће уопште моћи да контролише кретање људи преко Србије?

Уместо да тежимо економском уједињењу са Црном Гором и Републиком Српском, ми без икаквог интереса постајемо део Велике Албаније ради стратешког интереса Европске уније који нас сматрају грађанима другог реда.

Позивамо све политичаре и друштвене делатнике у Србији да се под хитно огласе по овом изузетно проблематичном  међудржавном споразуму, који гарантовано наноси штету српским националним интересима и против кога је већина народа у Србији.

Видео снимак конференције за медије:

мр Иван Костић

потпредседник Српског покрета Двери