Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пре два дана, тачније 28. маја ове године, покрајинска Влада предложила је ребаланс буџета  за 2021. годину и то у износу од 7,5 милијарди динара, односно за 2,3 милијарде више него што је првобитни буџет износио. Не улазећи сада у оправданост ребаланса и његову јавно приказану намену, поставља се питање да ли се кроз ребаланс „провлачи“ и  ненеменско трошење средстава које се „захвата“ из џепова грађана.

       Интересантно је рећи да су ових дана медији писали о томе да су покрајински органи одлучили да набаве два луксузна аутомобила  марке „Ауди“. Аутомобили су набављени закупом на 12 месеци и плаћањем на 12 рата у вредности од 9,8 милиона динара (без ПДВ-а), а сама набавка је спроведена нетранспарентно и није била планирана Планом јавних набавки за 2021. годину нити у наредних неколико Планова измена јавних набавки. То је учињено тек у 16. априла ове године, у шестој верзији самог Плана.

Кршећи неколико чланова Закона о јавним набавкама, Покрајински органи су донели одлуку да се закуп возила изврши искључиво преко фирме „Porshe mobility  d.о.о.“ из Београда, наводећи чак и боју (mythos black metallic) коју користи искључиво бренд „Ауди“, чиме су директно онемогућили друге понуђаче да конкуришу у јавној набавци. Поставља се и питање: зашто су  се покрајински органи  одлучили да узму у закуп ова два возила када ће трошак за њих бити далеко већи (према подацима  организације Транспарентност Србија), него да је купљено ново возило и да у буџету остане још 14 000 евра?

Одговоре треба тражити у олаком ненаменском трошењу средстава нагомилане покрајинске администрације која ће се очигледно лако „уденути“ и у нови ребаланс буџета. Такође, одговор на питање зашто се баш „нацртани“ аудији узимају на неповољни лизинг, грађанима требају дати они који из њихових џепова и узимају новац – покрајинска Влада, односно њен председник.

Међутим, главно питање јесте питање транспарентности јавних набавки које су више пута злоупотребљаване од стране појединих покрајинских органа, а нарочито током пандемије током прошле године када су се родбинске и друге везе користиле за нетраспарентне  буразерске набавке како медицинске опреме тако и за друге намене. Оне се тако и даље злупотребљавају и злупотребљаваће се докле год не буде постојала јасна одговорност  оних који су на одговорним функцијама.

За покрајинску власт очигледно нема кризе. Она је  кренула „огромним корацима напретка  и развоја“, само што обични грађани никако да виде тај напредак кроз своје породичне буџете. Док многи остају без посла и једва састављају крај са крајем мислећи како да преживе до краја месеца, док млади и способни убрзано напуштају Војводину, покрајинска Влада и њени органи лагодно узимају на лизинг скупе аутомобиле кршећи при томе и Закон о јавним набавкама. Овај случај набавке два Ауди-ја је само кап у мору онога што успемо да сазнамо јер опозиције фактички ни нема у покрајинској скупштини после спровођења лажних избора у време пандемије у јуну прошле године.

Јавне набавке и ненаменско трошење средстава грађана су „рак рана“ свих власти у последњих  тридесетак година, она  нагриза ово друштво и „једе“ паре грађана и због тога је непходна промена система целокупног корумпираног система власти.

 

 

Ивана Стојановић

Председник ПО Двери за Војводину

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: