„Председник Лиге социјалдемократа Војводине  посетио је председника Владе Косова,  разговарао о стању у региону и …. “ – тако стоји у саопштењу медија. У уводу је само недостајао наставак – „Два премијера су…“.

Интересантно је да је председник ЛСВ, иначе познате по сепаратистичким идејама, баш на Видовдан посетио Куртија. Које су тачно теме и правци културне, мултијезичке и остале сарадње – можемо само да нагађамо. Да ли ће господин Чанак научити нешто у погледу сепаратизма од Куртија или Курти од њега то ћемо тек видети у будућности.

Јасно је да се господин Чанак још 2019. године јавно залагао за независност Косова од Србије и међусобно признавање. Такође, зна се да су за време власти ЛСВ Срби у Војводини били сведени на ниво националне заједнице, а упорно се покушавало наметнути и стварање војвођанске нације.

У светлу нових захтева ЛСВ  за потписивање Резолуције о геноциду у Сребреници заиста је необична ова брига господина Чанка за Србе на  Видовдан? Никако не би ваљало да се под плаштом те „бриге“ крију неке друге намере као што су преговори у име неког за „гаранције за преостале Србе“ и предлог за  међусобно признавање што је  сам Чанак предлагао и раније. Да ли ће се из ових разговора поново изродити идеје и захтеви за  појачаним правима и надлежности АПВ и враћање на Устав из 1974. године – видећемо?

Сви преговори и разговори о стању на КиМ и правима Срба могу се водити само преко за то надлежних државних представника власти, а никако их не могу водити они који су КиМ у својим главама давно отписали као саставни део Србије.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери