Више се од грађана не могу прикривати отворени сукоби на релацији покрајински премијер Игор Мировић – градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и зато захтевамо расписивање ванредних покрајинских избора у Војводини.

Вест која је пренета у медијима и потом демантована од самог Мировића да је поднео оставку на место премијера, а потом повукао услед притиска са “врха“, говори да је сукоб две струје у СНС ескалирао до крајњих граница. Повод за овај сукоб су, како је Мировић истакао, принципијелни разлози и поштовање законитости, док је стварни разлог сукоба пренос надлежности са покрајинске Владе на Скупштину Војводине, а који се тиче избора управника у КЦ Војводине. У конкретном случају то је заташкавање информације да је управница Клинике за инфективне болести Весна Туркулов, иначе кадар Милоша Вучевића, омогућила да се у Клиничком центру отвори “тајно“ ВИП одељење за посебне пацијенте оболеле од ковида и све то док се грађани  Новог Сада и  Војводине лече у Ковид болници у собама са по 20 кревета и мањком стручног особља. На питање ко су ти посебни пацијенти и ко је одобрио да се они о трошку грађана посебно третирају, могао би да нам одговори покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић или сам Милош Вучевић? Није довољна само смена или оставка управнице јер она није могла без нечијег одобрења са врха ту одлуку донети, већ већ се мора покренути истражни поступак због свих горе наведених чињеница.

Све ово указује да је покрајинска Скупштина изгубила легитимитет јер се и највиши функционери у самој СНС сукобљавају око политике коју странка води у Војводини. Опијеност влашћу, суноврат морала, непотизам и криминал толико су узели маха да није чудо што је бављење политиком постало синоним за неморал, лаж и лоповлук.

Најновији скандали само су логичан след лоше политике власти која се не може прикрити предизборним популистичким мерама о подстицају наталитету и сликању на отварању путева и фабрика. Плодно земљиште Војводине се за мале паре даје странцима за отварање фабрика, а уз велике субвенције и мале плате радницима. Велики одлив у иностранство  радно способног становништва, нарочито младих, полупразна села (јер о домаћем сељаку нико не води бригу), велики број миграната у појединим општинама у Војводини, сарадња власти са просепаратистичкм странкама као што је ЛСВ и Ненад Чанак у Новом Саду  и преговарање око увођења тзв. војвођанске нације на следећем попису становништва, само је део лоше политике коју ова власт води.

Очигледно је да је у свом самољубљу и бахатости власт  изгубила компас, што је доказ да је овој земљи неопходна промена целокупног корумпираног политичког система. А први корак ка томе морају бити ванредни покрајински избори чије расписивање захтевамо.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери и председник ПО Двери за Војводину