Српски Покрет Двери - Лого
Search

У среду, 30. јуна, у препуној сали Дома културе у Чачку, представљена је нова књига Бошка Обрадовића под називом „Промена система“. О књизи су говорили: др Владимир Димитријевић, новинар Срђан Шкоро, проф. др Зоран Чворовић, др Милан Рогановић и Бошко Обрадовић – аутор књиге. Овом приликом, они су истакли следеће:

Др Владимир Димитријевић: Суштина ове књиге јесте враћање ствари на право место. Како се то дешава? Када су питали Конфучија шта би он урадио када би био постављен за главног помоћника владара једне области, он је рекао „Прво бих извршио реформу речи, повратак речи изворном значају“. Ако су употребљене погрешне речи, онда појмови нису јасни. Ако појмови нису јасни, онда се не може спровести правилно делање. Ако се не може спровести правилно делање, стање у држави се не може поправити. Ова књига се бави корупцијом и криминалом који су толико разбили српско друштво да ми више не знамо ни ко смо ни шта смо ни куда ћемо. Ова књига је и књига човека који, прво од 1999. године у области културе, а затим и од 2012. године и у области политике, покушава да ствари доведе на право место. Ми не пропадамо само због материјалног сиромаштва, већ пре свега због једне огромне неправде која одгони младе људе из Србије и расејава их по целом свету. Када би та правда била обновљена, многи би се вратили и живели у својој отаџбини.

Срђан Шкоро: Ми се налазимо у граду где је експлодирала „Слобода“. Знамо да је немар у питању, али та експлозија има виши циљ, она је подсетник да смо слободу изгубили, да за слободу морамо да се боримо. Председник државе је добио награду за најплеменитији подвиг. Замислите државу у којој је Вучић најплеменитији човек?! То је награда „Вечерњих новости“ кју су добијали људи који су себе жртвовали да би други преживели. Ти људи никада нису пониженији него данас, када ју је Вучић примио у име ове државе. Ми уколико не променимо такав систем, нећемо више моћи да постојимо на овим просторима. Не можемо променити систем ако нисмо спремни да се појединачно побунимо, на сваком месту где се налазимо. Не можемо се побунити ако нисмо спремни да пострадамо, лично и професионално. Без те спремности нећемо ништа урадити. У овој књизи можете прочитати и мој поговор који говори о томе да Срби не смеју да се боје промена.

Проф. др Зоран Чворовић: Зашто подржавам идеје сабране у овој књизи коју је написао Бошко Обрадовић? Као одговор на питање позваћу се на два ауторитета. Прво, проф. др Мило Ломпар је скоро рекао: „У политици Србије у последњих 30 година срео сам само три пристојна човека, а један од њих је Бошко Обрадовић“. И други, Цвијетин Миливојевић је рекао: „Бошко Обрадовић је једини показао истинску жељу и енергију да у дело спроведе оно што говори“. То су два довољна разлога да се његовим идејама укаже поверење и да се тим његовим идејама помогне, а не одмогне. У Србији се у последњих 30 година, од увођења вишестраначја, опструише промена система тиме шро се нормална и озбиљна политичка прича плански радикализује на два крајња пола који су вештачки успостављени у српској политици. А то су, с једне стране, аутошовинистички, односно другосрбијански пол и, с друге стране, псеудопатриотски. Завршио бих тиме, а пошто долазим са Правног факултета из Крагујевца, да је јавност врло осетљива на тему корупције. Покренут је поступак за промену Устава, а у радну групу је именована особа са Правног факултета из Крагујевца оптужена и првостепено осуђена у афери „Индекс“ за кривично дело злоупотребе службеног положаја, тј. примања мита за продају испита на 3 године. И када су медији извршили притисак, Вучић је послао „свилен гајтан“ том свом штићенику и он јеморао да поднесе оставку. Дакле, притисак јавности, свест да нема слободе без жртве и свест да промена система неће да се спроводи лако су кључ да се промена система спроведе на начин који неће омогућити да добијемо нове незадовољнике неке нове револуције. Треба нам много мудрости јер је велики број оних који желе да Србију задрже у оваквом стању које гарантује да унуке нећемо гледати уживо, већ онлајн.

Др Милан Рогановић: Књига „Промена система“ је настала у веома сложеним околностима у којима се као народ и држава налазимо. Управо у таквим околностима до изражаја долази спремност Бошка Обрадовића да се у јавном дискурсу отворено суочи са нарастајућим проблемима наше државе и друштва и много пре других укаже на њих. У својој књизи Бошко Обрадовић указује на потпуно обесмишљени политички живот у Србији, на заробљене институције државе и друштва, на обесмишњену Народну скупштину, на погубну економску политику коју заговара актуелни режим, а такође наглашава да се треба борити не само за смену власти, већ за промену комплетног корумпираног политичког система. А посебно место у његовим текстовима има борба за очување КиМ у саставу Србије. Да напоменем да је једна најзначајнијих реченица у овој књизи она у којој Бошко Обрадовић пише следеће: „Ова криза би уместо разулареног индивидуализма и материјализма, могла да доведе до промене светске парадигме и успостављања новог система вредности у коме би на првом месту поново дошле праве вредности попут одговорности, бриге о ближњем свом и солидарности или би био обновљен значај традиционалних заједница као што су брак, породица, верска заједница, нација, држава и економски патриотизам“.

Бошко Обрадовић: Серија експлозија у фабрици „Слобода“ овде у Чачку, која је узнемирила све наше суграђане, је само финале једног система у коме је министар одбране неко ко је фалсификовао своју факултетску диплому, да би, на крају, ту непостојећу диплому надоградио лажираним постдипломиским студијама и докторском дисертацијом. Дакле, слобода је само финале онога што смо пре тога имали у „Крушику“ када је државна фирма по повлашћеним ценама продавала оружје приватним трговцима оружјем, који су после то оружје препродавали по много већим ценама и остваривали екстрапрофит, а „сасвим случајно“ су у питању били отац тадашњег министра полиције и један од главних спонзора владајуће странке. Моја кључна теза у овој књизи, на којој инсистирам и на свим јавним и медијским наступима, јесте да су се овде мењале власти, али да је корумпирани политички систем увек остајао исти, без обзира на смену на власти. Нама више није довољна смена власти, већ је нама потребна промена комплетног система. Систем како је данас постављен није предвидео да постоји Српски покрет Двери, он је предвидео да постоје само контролисане опције, подељене на власт и опозицију које ће се смењивати, али систем никада неће бити угрожен. И то је суштинска разлика између нас и оних који су део овог система више од три деценије колико траје обновљено вишестраначје у Србији. Поновићу и вечерас – само када би се зауставио лоповлук на највишем државном нивоу, ми бисмо аутоматски живели за 50% боље зато што би тај опљачкани новац био стављен у функцију овог народа и ове државе. Већина овог народа су поштени, вредни, нормални, породични, добри људи и патриоте, људи који воле ову земљу и људи који би желели да живе у нормалном и уређеном систему. Ми смо дужни да ресетујемо читав систем, да уведемо ред и поредак, да вратимо морал у политику, да уведемо независне државне институције, да омогућимо економски и еколошки патриотизам и да никада не признамо лажну државу Косово. На нама је одговорност да ли ће се наставити лоповлук и овакав криминални и коруптивни систем или ћемо ми то променити.

[ngg src=“galleries“ ids=“429″ display=“basic_slideshow“]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: