У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

У свим државама света постоје људи на државним функцијама који злоупотребљавају свој положај и баве се коруптивним радњама. Али у ретко којој демократској земљи тужилаштво и судови ћуте када се такве криминалне афере открију. Зато постављамо следећа питања Загорки Доловац, републичком јавном тужиоцу, и Младену Ненадићу, тужиоцу за организовани криминал:

  1. Да ли ће и када Тужилаштво да покрене истражни поступак и испита наводе и доказе које је изнео узбуњивач Александар Обрадовић из Ваљева, а који указују на то да је оружје из „Крушика“ продавано приватној фирми „ГИМ“ по повлашћеним ценама и да је у ту трговину умешан и отац министра полиције?
  2. Да ли је Бранко Стефановић пензионер, власник, сувласник, правни саветник или обичан радник приватне фирме „ГИМ“ која купује оружје по повлашћеним ценама од државне фирме, онај који „ГИМ“ представља на сајмовима, трговац оружјем, произвођач наоружања, купац хотела или нешто друго?
  3. Шта је у то време радник „Телеком Србија“ Бранко Стефановић, отац министра полиције, радио 2017. године у радно време у државној фабрици наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву као члан делегације приватне фирме која тргује оружјем?
  4. Да ли ће и када Тужилаштво да испита пословање фирме „ГИМ“, чије је пословање и остваривање профита и добити нагло кренуло да расте од када је њен власник, Горан Тодоровић, постао сувласник фирме „United BG“ са Бранком Стефановићем, оцем министра полиције?
  5. Како је могуће да је управо фирма „United BG“, након што се 2018. године Бранко Стефановић уписао као једини власник фирме, експресно добила дозволу за трговину и производњу оружја, коју издаје МУП на чијем челу је његов син?
  6. Зашто је фирма ГИМ пребацивала новац фирмама „United BG“ и „Wordwide constructions and engineering company“, чији је власник и сувласник Бранко Стефановић и да ли се ради о трговини утицајем?
  7. Да ли је међу фирмама које послују по повлашћеним ценама са „Крушиком“ и „Партизан ТЕК“, која је у власништву Слободана Тешића, једног од финансијера Српске напредне странке, који је 2012. године био гарант кредита који је СНС узела пред изборе у касније пропалој „Универзал банци“?
  8. Да ли је ћерка Слободана Тешића запослена у МУП-у, а зет у БИА, и каква је његова улога у трговини оружјем данас?
  9. Да ли је тачно да управо „ГИМ“ и фирме Слободана Тешића спадају у највеће дужнике „Крушика“?
  10. Да ли би Тужилаштво већ испитало зашто се неко појављује у хотелу „Шумадија“ са 300.000 евра кеша непознатог порекла у торби да тај неко није отац министра полиције?
  11. Зашто Сузана Васиљевић, Ивица Дачић и Александар Вучић ћуте о несумњиво аутентичном писму тадашњег саветника министра полиције Сузане Васиљевић Ивици Дачићу из 2010. у коме Сузана Васиљевић, садашњи Вучићев саветник, каже да Дачићева познаница и „бивша проститутка води кадровску политику у МУП-у“ и цитира речи Ивице Дачића који каже да је „МУП грозна институција и да прави људи због шљама не могу да дођу до изражаја“?
  12. Зашто министар полиције Небојша Стефановић ћути о свом куму батинашу Горану Папићу, „чуду од полицајца“ који је за четири године без икакве полицијске школе напредовао до заменика начелника СБПОК-а?
  13. Докле је стигао дисциплински поступак против Горана Папића и Томислава Антонијевића, шефа одсека УКП за сузбијање кријумчарења наркотика, и шта је утврдила истрага Сектора за унутрашњу контролу МУП-а у вези са поменутом двојицом и случајем злоупотребе службених овлашћења и пребијања доктора наука и угоститеља Дејана Пејовића из Београда 22. октобра 2019. године у Заплањској улици на Вождовцу, пред Пејовићевом женом која вришти?
  14. Зашто МУП и надлежни тужилац нису подигли кривичну пријаву против Горана Папића због насилничког понашања и бруталног пребијања Дејана Пејовића, већ је то жртва морала сама да учини?
  15. Да ли је истина да је Горан Папић власник стана у нелегално надзиданом поткровљу у новој згради у Прешевској 40 на Звездари, од 160 квадрата, у вредности од 200.000 евра и може ли да докаже порекло ове имовине и да ли је платио порез на имовину?
  16. Зашто кријете диплому средње школе и факултета Горана Папића, односно да ли је за његово запослење и напредовање у служби пресудно то што је, према сведочењу Папићевог оца, кум министра полиције?
  17. Да ли је Слободан Малешић напредовао у генералски чин и дошао на место помоћника директора полиције због блиских веза, дружења и кумства са Звонком Веселиновићем?
  18. Да ли начелник Одељења за борбу против корупције Дарко Луковић звани Роковник може да наведе један случај високе корупције у врху актуелне власти који је ово одељење МУП-а истраживало?
  19. Да ли је начелник УКП Дејан Ковачевић дозволио измештање ОПА (Одељење за посебне акције) у СБПОК и под контролу Горана Папића и да ли се ово одељење бави противзаконитим праћењем и прислушкивањем лидера опозиције и новинара?
  20. Да ли су се у магацину МУП-а Србије налазили сандуци са оружјем са натписом фирме „ГИМ“, са којом је повезан отац министра полиције Бранко Стефановић?
  21. О ком оружју се ради? Да ли је у питању замењено и расходовано оружје полицијских службеника или оружје које је одузето од грађана, односно које су грађани предали?
  22. Ако је ово оружје на било који начин припадало МУП-у Србије – како је прешло у руке фирме блиске оцу министра полиције?
  23. Да ли постоји одлука Дирекције полиције, по којој процедури и за коју цену је ово оружје продато фирми „ГИМ“ за даљу препродају?
  24. Ако је све ово тачно, да ли је нормално да син и отац, Небојша и Бранко Стефановић, тргују интересима и оружјем у оквиру МУП-а Србије, тако што министар полиције продаје оружје свом оцу и до даље препродаје га чува у магацинима МУП-а?
  25. Да ли је фирма „ГИМ“ у међувремену набављала џипове за потребе МУП-а и да ли је ово нови сукоб интереса који се покушава сакрити као и продаја оружја у поседу МУП-а Србије?
  26. Да ли је Бранко Стефановић био део делегације фирме „ГИМ“ у саставу државне делегације МУП-а у посети фабрици оружја „Берета“ у Италији?
  27. Да ли је Дирекција полиције упозната са уговором између Независног синдиката полиције и Универзитета Мегатренд о школовању полицијских службеника са попустом од 50% од 7. маја 2018. године и да ли је руководству полиције познато да се на овом приватном универзитету од 1990. године производе и продају лажне дипломе?
  28. Да ли Дирекција полиције сматра да полицијски службеници треба да следују примеру министра полиције који је учинио кривично дело фалсификовања јавне исправе, конкретно лажирања своје факултетске дипломе са непостојећег Мегатренда у Лондону, као и покрао туђу интелектуалну својину плагирајући докторску дисертацију?
  29. Да ли је приликом истраге о пронађеној плантажи марихуане на пољопривредном добру „Јовањица“ надомак Београда узета изјава од пуковника полиције Милана Кендије на околности да се са значком МУП-а представио као шеф обезбеђења на овом приватном имању, а још је активан у тзв. Петој управи односно јединици за обезбеђење личности и објеката?
  30. Да ли је у Служби за заштиту података у току уништавање дела документације и стављање дела документације под ознаку службене тајне?
  31. Да ли је Југослав Петковић пословни ортак Немање Стефановића, брата Небојше Стефановића, још од 2007. године када су били сувласници дневног листа „Правда“, заједно са Николом Петровићем, кумом Александра Вучића? Да ли је Ана Стефановић, садашња или бивша жена Небојше Стефановића, била директор „Правде“, која је своје излажење завршила стечајем, са милионским губицима и неисплаћеним потраживањима пословних сарадника?
  32. Да ли је пензионер Бранко Стефановић, отац министра полиције и пословног ортака Југослава Петковића Немање Стефановића, ранији радник „Телеком Србија“, могао ући у посао трговине оружјем са својим пословним партнером Гораном Тодоровићем, без подршке Југослава Петковића, директора „Југоимпорт СДПР“?
  33. Како су приватне фирме блиске СНС добиле послове извоза оружја које је раније радио „Југоимпорт СДПР“, посебно када се ради о „Крушику“ из Ваљева са којим „Југоимпорт СДПР“ има вишегодишњу сарадњу и заједничке ћерке фирме?
  34. Да ли је тачно да када „Југоимпорт СДПР“ откупљује оружје од „Крушика“ то чини по цени која је од 5-20% скупља него што „Крушик“ продаје исто то оружје приватним фирмама блиским СНС, конкретно фирмама са којима је повезан отац министра полиције Бранко Стефановић или велики донатор СНС Слободан Тешић?
  35. Да ли је „Југоимпорт СДПР“ кренуо силазном путањом од како је Југослав Петковић постао директор, односно колико се годишњи профит ове државне фирме смањио последњих година?
  36. Да ли је тачно да је Влада Србије 10. марта 2017. године због дубиозе у којој се нашао „Југоимпорт СДПР“ овој фирми позајмила без камате 1,16 милијарди динара или око 9,4 милиона евра, да би већ 4. маја исте године ово потраживање конвертовала у капитал фирме, иако је и пре те конверзије држава била 100 одсто власник „Југоимпорт СДПР“?
  37. Да ли је на адреси „Југоимпорт СДПР“ регистрован режимски портал srbijadanas.com и како је то могуће да се са државне адресе свакодневно медијски нападају лидери опозиције?
  38. Да ли је тачно да је у згради „Југоимпорт СДПР“ у Булевару уметности у Београду регистрован и нови приватни факултет под називом „Факултет друштвених наука“, иза кога стоји Бранислав Простран, заменик директора „Југоимпорт СДПР“ и веома утицајан члан СНС, некадашњи председник општине Земун и такође запослени у дневном листу „Правда“ од 2007-2009? Да ли овај нови приватни факултет, који још увек нема акредитацију, већ уписује студенте? Где се одвија настава и ко су професори? Да ли је ово покушај стварања Мегатренда 2 у Србији под контролом врха СНС, пошто је Мегатренд 1 дуго био под контролом и заштитом СПС?
  39. Да ли се Југослав Петковић одужио браћи Стефановић тако што је жену Немање Стефановића запослио у државној фирми „Југоимпорт СДПР“? Да ли је Стефановићева супруга једини запослени који је унапређен за време породиљског одсуствовања са посла у овој фирми?
  40. Да ли је Милинко Величковић, бивши полицајац и телохранитељ Миће Јовановића, власника и ректора Универзитета Мегатренд, који је под сумњивим околностима дипломирао и докторирао на овом приватном универзитету, „средио“ факултетску диплому и докторат Небојши Стефановићу, као и да ли је био главни човек Миће Јовановића за производњу и продају диплома овог приватног универзитета познатим личностима из СНС и СПС, због чега је награђен функцијом градског секретара за привреду у Управи града Београда?

 

Ако власт ћути већ месецима и нема одговор на ова директна питања, онда је све ово изречено истина и сви поменути су учиниоци кривичних дела. Позивамо Загорку Доловац и Младена Ненадића да са својим сарадницима почну да раде свој посао и покрену истрагу по овим питањима. У супротном, сматраћемо их саучесницима и онда ће због нечињења морати подједнако да сносе законску одговорност за све криминалне и коруптивне радње које су оштетиле буџет државе до сада и од сада.

Криминални кругови 20 – Откази жандармима због Андреја Вучића

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери