На основу чланова 19 и 21 Статута Савета за штампу и чланова 15 и 16 Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Драган Ђорђевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Зорица Вишњић, Вида Петровић Шкеро, Снежана Андрејевић и Оливера Милошевић, на седници одржаној 28. 1. 2021. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Напредњаци, спречимо срамоту у најави“, објављеним 3. децембра 2020. године, дневни лист Данас није прекршио Кодекс новинара Србије.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра, поднео је жалбу верујући да је спорним текстом прекршен Кодекс новинара у делу новинарска пажња, „јер дискриминише на основу сексуалне оријентације“. „Крајем новембра министарка Гордана Чомић је најавила Закон о истополном партнерству, што је био повод овом тексту и аутор текст истополно партнерство ставља у контекст ‘заједничког понижења’, ‘гажење јавног морала’, ‘урушавање достојанства’, ‘зло и срамоту’ и позива да се заједно са напредњацима предупреди, што можемо сматрати и претњом ЛГБТ популацији. Такође, текст је манипулативан и има за циљ да застраши лажима као што је ‘хоће ли држава одузету децу додељивати истополним партнерима?’“, истакнуто је у жалби.

Драгољуб Петровић, главни и одговорни уредник листа Данас, у одговору на жалбу навео је да „текстом који је изашао на странама Дијалог, где објављујемо полемичке и ауторске текстове који нису нужно став редакције, а уз јасну назнаку да је у питању лични став потпредседника политичке организације Двери, није прекршен Кодекс новинара Србије у делу новинарска пажња и да текст не дискриминише на основу сексуалне оријентације“. Нагласио је да људи имају право да мисле да је неки закон лош, па и да је најава неког закона лоша, могу да неки закон доживљавају као срамоту у складу са својим уверењима, као и у политичкој борби. Аутор сматра да није нормално да се држава против беле куге бори оваквим законима, што је његово легитимно право, и позива политичаре власти да такав закон не подрже. Додао је и да је Данас исте недеље објавио реакцију Удружења грађана „Да се зна“ као полемику са личним ставом Милована Јаковљевића, те да би објавио и реаговање жалиоца да га је послао редакцији.

Чланови Комисије за жалбе су оценили да је Данас у рубрици, у којој се иначе објављују ставови и мишљења, објавио и негативно мишљење о закону о истополним заједницама, који треба да буде усвојен ове године. Текст не вређа ЛГБТ+ особе, не дискриминише их, нити има елемената говора мржње у односу на њих. Аутор текста, потпредседник политичке организације Двери, изнео је своје мишљење о усвајању тог закона, на које има право, ма колико то мишљење некоме није прихватљиво. Право да саопшти своје мишљење има и када мисли да овај закон представља „гажење јавног морала“, да је „зло и срамота“ и „заједничко понижење“, јер износи вредносне судове у складу са својим опредељењем. Реч је о закону који изазива врло опречна мишљења у јавности и медији треба у оваквим случајевима да отворе простор за дебату. Подносилац жалбе је могао да затражи од редакције да објаве његово реаговање на спорни текст и да својим аргументима допринесе јавној полемици.

За овакву одлуку гласало је осам чланова Комисије, док је једна чланица била против. Она је истакла да су, без обзира на слободу говора и право свакога да изрази свој став, у тексту употребљене квалификације које су супротне одредбама Кодекса о култури и етици јавне речи, као и о забрани дискриминације.

Председавајући, Београд, 28. 1. 2021.

*Извор: Данас