Српски Покрет Двери - Лого
Search
Marija Janjušević: Sačuvati tekovine Majske skupštine

Narodna poslanica Marija Janjušević čestitala je svim građanima Srbije 170 godina od održavanja Majske skupštine, kao i Svetski dan porodica, te postavila pitanje predstavnicima vlasti o tome kako danas žive stanovnici u Vojvodini.

„Jednostavno rečeno, pre 170 godina naši preci su stvorili uslove za ujedinjenje svih Srba. Tačno je da se ove činjenice tiču prošlosti, ali su nam takođe veoma važna pouka u našim savremenim političkim i kulturno-obrazovnim tokovima“- rekla je Janjušević, i dodala da je to posebno bitno u trenutku kada nam je potrebno jedinstvo kako bismo sprečili odcepljenje naše južne srpske pokrajine.


Ona je napomenula da je odluku o prisajedinjenju pratila i napomena: „Nesrpskim i neslovenskim  narodima , koji ostaju u našim granicama, obezbeđuje se svako pravo kojim žele da kao manjina očuvaju i razvijaju svoje narodno biće“ i  da je to važna tekovina i za nas danas.


Janjušević je pozdravila sve aktivnosti kojima predstavnici vlasti u severnoj srpskoj pokrajini obeležavaju ovaj jubilej i daju počast svim srpskim velikanima onog doba. Ona je postavila pitanje Ministarstvu prosvete, pokrajinskoj Vladi i predsedniku Skupštine AP Vojvodine zašto nema dopune nastavnog programa u osnovnim i srednjim školama, kako bi o ovim istorijskim činjenicama, ključnim za opstanak našeg naroda, sve generacije učile u kontinuitetu i kako je moguće, da uprkos tolikoj galami o ravnopravnosti, nijedna institucija ili pojedinac nije u svom obraćanju naglasio i značaj žena u procesu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Janjušević je pitala i šta vlade Srbije i AP Vojvodine  preduzimaju da stanovništvo AP Vojvodine ostaje na svojim imanjima, otvara porodične firme i obezbeđuje ekonomsku nezavisnost?


Istakla je da će Dveri nastaviti sa svojim zahtevima da se znamenitim srpskim ličnostima, u prvom redu sedam dama koje su izglasale prisajedinjenje, odaju pripadajuće počasti u vidu naziva ulica, podizanja spomenia i postavljanja spomen ploča.


Janjušević je zaključila govor rečima Stevana Šupljikca: „Nek vidi Evropa, neka ceo svet vidi, kako brat bratu u pomoć ide“, dodavši da to i danas treba biti poruka prema svim Srbima koji žive van matice.


 

Informativna služba Dveri



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: