Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери жели да информише јавност о новим скандалозним поступцима владајуће већине, која је у потпуности изгубила свој курс и бесциљно се врти у круг, доносећи законе као на производној траци, без смисла, реда и са веома дискутабилним последицама на живот грађана Србије.

     Јуче је почела ванредна седница на којој ће се, између 35 тачака дневног реда, расправљати и о предлозима Закона о несталим бебама, борцима и пореклу имовине. Истовремено са заседањем у Дому народне Скупштине Републике Србије, испред ове институције одржани су протести бораца и родитеља беба за које се сумња да су нестале, што најбоље говори о (не)квалитету предлога ових закона.

Српски покрет Двери одговорно тврди да се ради о још једном сету провизорних законских одредби намењених за једнократну употребу у предизборној пропаганди. Предлог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и њихових породица је нејасан, а многе одредбе Закона су противуставне. Конкретно, у односу на одредбу из члана 21. Устава РС о забрани дискриминације, Породични Законик је игнорисан приликом побрајања круга лица која црпе извесне користи из овог Закона, а готово сваки члан Предлога закона је недоречен или у супротности са постојећим законодавством.

Јавна расправа о овом предлогу је спроведена аљкаво, без учешћа професионалних организација ратних ветерана и бораца, па је потпуно логичан њихов захтев да се Предлог закона повуче из законодавне процедуре и организује адекватна јавна расправа.

Исти захтев имају и оштећени родитељи који сумњају да су им новорођена деца украдена.

Пресудом Европског суда за људска права у случају Зорице Јовановић из 2013. године, Србија је морала да у року од три месеца исплати 10 000 евра накнаде јер је њено дете рођено 1983. год. уписано у књигу рођених, али не и умрлих. Суд је закључио да је тужиљи повређено право на породични живот и наложио Србији да предузме мере и успостави механизме тј. да Србија донесе закон који ће представљати адекватан правни оквир у коме ће се утврдити чињенице из оваквих предмета. Рок је био годину дана од доношења пресуде из 2013. год. Ево нас седам година касније да о томе расправљамо, при чему држава стављањем овог законског решења на дневни ред седнице барем признаје да су се овако монструозне ствари дешавале у Србији.

Предлагач судског поступка за утврђивање чињеница може бити један од родитеља, а ако они нису живи, онда брат, сестра, баба или деда несталог новорођеног детета, али не и сама одрасла особа која посумња да је као беба одузета својим родитељима криминалним путем.

У низу ненормалних законских одредби, јер не постоји адекватнији израз, најстрашнија је могућност да се суду остави простор да не може да утврди да ли је дете живо или мртво. Сва бесмисленост овог заказана је управо у наведеном члану, јер се тиме само оставља могућност да случај буде заташкан, а родитељима исплаћена одштета, чији номинални износ не може прелазити 10.000€. Једном речју, ћутање оштећених ће бити исплаћено, а крадљивци беба некажњени.

И на крају, али не мање важно, Предлог закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. Предлог закона се односи на сва физичка лица, али нису обухваћена правна лица, иако правна лица која оснивају политичари преко других лица, често поседују имовину изузетно велике вредности.

Такође, не постоји обавеза провере имовине свих државних функционера по истеку мандата и неколико година касније. Ово је превасходно од великог значаја и на дати начин би се смањила корупција у великом обиму.

Закон треба да буде једнак за све и да се на све грађане примењује без обзира када је потреба за провером наступила. Међутим овде постоји један проблем, а који се односи на рокове застарелости, те се јасно закључује да доношењем овог закона режим жели да заштити себе и своје слуге и омогући им да избегну заслужене санкције и сакрију трагове растакања државе у сваком њеном сегменту. Јасно је да им није стало ни до бораца ни до истине о украденим бебама, а још мање и истинском утврђивању порекла имовине и одузимању противправно стеченог иметка политичара, за шта се залажемо упорно и доследно свих ових година.

Српски покрет Двери ће наставити да детаљно информише јавност о скандалозним законским предлозима које режим доноси на брзину, нестручно и искључиво у сврху предизборне пропаганде.

 

Марија Јањушевић

Народни посланик Двери

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: