Српски Покрет Двери - Лого
Search

Као представник Српског покрета Двери учествовао сам на данашњој конститутивној седници Привременог надзорног тела за медије, одржаној у Народној скупштини Републике Србије. Ово радно тело формирано је на основу члана 38 закључака „Споразума о унапређењу услова за одржавање избора”, који су представници власти и опозиције потписали 29. октобра. Већ ових преко три недеље колико је било потребно за конституисање овог радног тела говори о спорости у примени најважнијег закључка Споразума.

        Посебно забрињава одсуство информације, коју на данашњој седници нисмо добили упркос нашем инсистирању, да ли је председник Народне скупшптине Ивица Дачић послао писмо медијима на шта га обавезује члан 41 Споразума и да ли су медији одговорили у предвиђеном року од 15 дана који је јасно дефинисан у истом члану закључака Споразума. Ово је посебно важно зато што поменути закључак третира извештавање медија одмах по потписивању Споразума и налаже равноправан третман свих будућих изборних учесника, дакле у комплетном предизборном периоду у наредних пет месеци. Док, са друге стране, будући обавезујући правилник за јавне медијске сервисе и препоруке за приватне емитере, које Привремено надзорно тело треба да донесе у року од наредних месец дана, важи само за изборни процес. Уколико Дачић ово није урадио то се може сматрати првим озбиљним кршењем Споразума, јер је ову обавезу председник Народне скупштине морао да изврши одмах, а приватни медији одговоре у року од две недеље после потписивања Споразума, што је истекло још пре седам дана.

Обавештавам јавност, иако је гласање било тајно, да нисам гласао за избор Оливере Зекић за ко-председника Привременог надзорног тела, јер се она већ налази на челу РЕМ-а који не ради свој посао и константно крши закон. Сматрао сам да су нам потребни нови људи на челу овог радног тела, а не кадрови садашње или бивше власти, јер је то једини начин да се реши садашња политичка криза. Свакако остајем посвећен сарадњи са другим колегама који су представници опозиције у овом радном телу и инсистираћу на спровођењу свих закључака на тему слободе медија који проистичу из Споразума. О свему томе ћу редовно обавештавати јавност, као што то и данас чиним први пут. Следећи састанак је заказан за 29. новембар.   

 

проф. др Милорад Маринковић,

члан Привременог надзорног тела у име Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: