Српски Покрет Двери - Лого
Search

Мултикорпорација „Бајер“ је пре пар година купила за 65 милијарди евра „Монсанто“, а већ ових дана  излобирала  доношење закона којим се дозвољава употреба генетски модификоване соје за исхрану и храну за животиње.

        Европска комисија је подлегла утицају ГМО лобиста и озаконила употребу ГМ соје, а све под окриљем наводне обимне процедуре, ауторизације, укључујући и научну процену Европске агенције за безбедност хране. На овај начин отвара се огромно европско тржиште, не само европским произвођачима ГМ соје, већ америчким као и канадским. У закључку Европске комисије каже се да ово одобрење важи 10 година, а сви производи произведени од ове ГМ соје подлежу правилима ЕУ о означавању и следљивости.

Забринутост Српског покрета Двери на то како ће се ова дозвола Европске комисије рефлектовати на српски аграр и безбедну исхрану нашег становништва је оправдана. Додатни страх инплицира чињеница да неконтролисаним увозом производа од ГМ соје, а све верујући на часну реч европској администрацији да су такви производи здравствено безбедни, угрозићемо здравље становништва и домаћу пољопривредну производњу.

Национална референтна лабораторија у Батајници још од 2012. године па до данас вешто избегава да се стави у потпуну функцију испитивања пољопривредних и прехрамбених производа, а посебно оних из увоза! Зашто? Да ли је недовољно неколико милиона евра које су порески обвезници издвојили за изградњу и рад ове Националне лабораторије или је увознички лоби толико јак да је успео зарад својих интереса да минимизира рад ове институције тако да смо сведоци политичког утицаја и високе корупције?!

Да је у нашој држави све могуће и готово све дозвољено говори чињеница да су Влада и ресорно министарство након избијања афере са афлатоксином, једноставно административном мером, бришући једну нулу, подигли дозвољени ниво афлатоксина у млеку са 0,05% на 0,5% и тако „решили“ проблем. Како веровати оваквој власти и како веровати да Србију и наше грађане неће претворити у депонију прехрамбеног отпада Европске уније?! Како веровати да се неће увозити без икакве контроле ГМ соја и да иста неће ући у ланац исхране и при томе угрозити здравље и безбедност нације?!

Српски покрет Двери тражи од Владе и ресорног министарства ригорозну контролу и забрану узгоја и стављања у промет ГМ организама, а самим тим ГМ соје. Захтевамо потпуну транспарентност и следљивост приликом увоза и контроле здравствене исправности  прехрамбених и пољопривредних производа било да су  из увоза или  да су домаћи!

Милован Јаковљевић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: