Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Србије Александар Вучић, Влада Републике Србије и надлежно Министарство правде морају  под хитно да реагују  и спрече  депортацију ухапшеног Грновића из Немачке у Хрватску, као и да учине све да зауставе понављање оваквих догађаја који угрожавају слободу и људска права држављана Србије у иностранству.

       На основу лажне оптужнице из Хрватске, 4. марта ове године на аеродрому у Франкфурту, ухапшен је држављанин Републике Србије Сава Грновић. Њему се на терет ставља да је пре 30 година у Петрињи усмртио четворочлану породицу, за шта не постоји ниједан доказ, а ни пресуда у Хрватској није донета.

Судски процес је покренут 2018. године у Жупанијском државном одвјетништву у Загребу, а оптужени Сава Грновић се о овом случају изјаснио пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду, по међународној замолници из Загреба. Суд из Београда је утврдио да се Сава Грновић у то време налазио у болници у Петрињи и да не постоји ниједан доказ да је учествовао у злочину.

Иначе, ухапшени Сава Грновић се није налазио на списку Државног одвјетништва Републике Хрватске на којем се налази 1400 лица српске националности који су оптужени и осуђени за ратне злочине, а такође његово име се не налази ни на сајту Интерпола где су евидентиране међународне потернице.

Хрватска и даље, после тридесет година, наставља да  прогони Србе, подиже лажне оптужнице против њих и расписује међународне потернице на основу лажних пресуда и  монтираних процеса. Само у марту ове године, на основу лажних хрватских потерница ухапшено је четворо Срба пореклом из Хрватске, који су сада српски држављани.

Српски покрет Двери инсистира да председник Србије Александар Вучић, Влада Републике Србије и Министарство правде хитно реагују и да што пре закажу билатерални састанак са надлежним правосудним институцијама Републике Хрватске, како би се зауставили прогони невиних држављана Србије.

 

 

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: