Српски Покрет Двери - Лого
Search

У изјави градског секретара за ванредне ситуације г-дина Дарка Главаша датој јуче РТС-у, каже се да пожар на депонији у Винчи није дубински, већ површински.

      Ова је изјава директно признање да је пожар на сметлишту у Винчи резултат ЈАВАШЛУКА, односно доказ да одговорно правно лице (било ЈКП Градска чистоћа било компанија „Бео чиста енергија“) није применило мере које се већ деценијама свуда у свету обавезно примењују на свим типовима депонија, а нарочито на неуређеним депонијама тј. сметлиштима као што је она у Винчи, на коју Двери упозоравају дуже од годину дана и о коме смо се огласили у  саопштењима датим претходних дана. 

Г-дин Главаш у истој изјави каже да је прегледом видео-материјала утврђено да су се одређена лица кретала по депонији непосредно пред сам пожар, алудирајући да су исправне сумње појединих вискоких функционера СНС, да су пожар на сметлишту Винча подметнули поједини представници неких опозиционих странака. Оптужбе које се дају без спроведене истраге о томе  да је пожар подметнут од стране опозиције су монструозне и представљају покушај да се скине одговорност са власти за јавашлук на овом сметлишту као и за штетност концесионог уговора којим се управљање отпадом у Винчи поверава приватном партнеру.

О одговорности за овај еколошки акцидент одговор треба да пружи, надамо се, покренута истрага МУП Србије (Сектора за сузбијање пожара), а пребацивање лопте између ЈКП Градска чистоћа и компаније „Бео чиста енергија“ говори јасно и о нејасноћама у Концесионом уговору којим се управање отпада поверава приватном партнеру.

Међутим, уколико истрага покаже да је тачно да су се „одређена лица кретала по депонији“ то ће бити још само један доказ ЈАВАШЛУКА у овом случају, јер нема депоније па ни сметлишта у цивилизованом свету, где неко може неометано да се ушета и неометано на истој подметне пожар. Поред тога, то ће показати да и безбедносне активности које се (не)примењују на сметлишту Винча такође имају  атрибуте КРИВИЧНОГ ДЕЛА.

Такође је КРИМИНАЛНА изјава г-дина Главаша да је квалитет ваздуха у Београду био „лошији током претходне вечери и у раним јутарњим сатима када је дувао ветар који је враћао дим ка граду.“ Другим речима здравље Београђана зависило је и зависиће од тога „како дуне ветар“. С тим у вези, не чекајући резултате поменуте истраге МУП Србије (Сектора за сузбијање пожара) која ће дати одговор на врсту и обим КРИВИЧНЕ одговорности, покрет Двери тражи одмах покретање политичке одговорности сменом директора ЈКП Градска чистоћа и/или компаније Бео чиста енергија као и градског секретаар за ванредне ситуације.

Двери такође траже да се, чим дође до скорашње промене власти у Београду, покрене поступак ревизије целокупног поступка доделе Концесије за управљање отпадом у Винчи као и доношење одлуке о сврсисходности наставка исте.

 

мр Мирослав Премовић

Стручни консултант у управљању отпадом
Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери

*Извор фотографије: Танјуг/Принтскрин

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: