Српски покрет Двери сматра да је пожар на неуређеној „депонији“ или пре сметлишту у Винчи, резултат ЈАВАШЛУКА са атрибутима КРИВИЧНОГ ДЕЛА, ЈКП Градска чистоћа и/или компаније „Бео чиста енергија“.

Обзиром да је локализација пожара трајала два дана и да се пожар простире на површини од пет хектара, указују на неколико чињеница, односно да одговорно правно лице (ЈКП Градска чистоћа или  компанија „Бео чиста енергија“):

Иначе, све ове мере се већ деценијама свуда у свету обавезно примењују на свим типовима депонија, а нарочито на неуређеним депонијама тј. сметлиштима као што је она на Винчи и исте су довољне да обезбеде, ако не да до појаве пожара уопште и не дође,  оно барем да се исти локализује у року од неколико сати. Пример томе је и прекјучерашњи пожар на депонији у Новом Саду.

Непримењивање ових мера, а нарочито ако то има за резултат појаве пожара обима и интензитета као што је био овај на сметлишту Винча, представља низ кривичних и прекршајних дела које се тичу угрожавање здравља људи, угрожавања животне средине и узнемиравања јавности. Све то чини горим и чињеница да ово није први пожар на овом сметлишту, а нарочито треба издвојити онај 2017. године када је пожар тињао читавих месец дана.

Зато Срспки покрет Двери захтева да се на транспарентан и ефикасан начин, чим је могуће пре, заврши већ покренута истрага МУП Србије (Сектора за сузбијање пожара) и да чим пре надлежно Тужилаштво подигне одговарајуће оптужнице.

Такође, покрет Двери захтева да Град Београд ОДМАХ покрене радове на санацији и затварању сметлишта у Винчи.

Даље „пребацивање“ лопте о одговорности за овај пожар, између ЈКП Градска чистоћа у компаније „Бео чиста енергија“, указују на још једну, поред већ раније уочених, нејасноћу у Концесионом уговору којим се управљање отпада на Винчи поверава приватном партнеру.
Двери сматрају да се, чим дође до скорашње промене власти у Београду, покрене поступак ревизије целокупног поступка доделе Концесије за управљање отпадом на Винчи као и доношење одлуке о сврсисходности наставка исте.

мр Мирослав Премовић

Стручни консултант у управљању отпадом
Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери

*Извор фотографије: Танјуг/Принтскрин