Српски Покрет Двери - Лого
Search
Neviđena pljačka: Iz gradske kase u Zrenjaninu nestalo 2 miliona evra

Zrenjanin je poznat po tome što ga vode kumovi i poslušnici aktuelnog ministra privrede Gorana Kneževića. To je praksa Srpske napredne stranke, gde se pojave njihovi kumovi dolazi do kriminala i korupcije.

Iz kase grada Zrenjanina, kako je ustanovila Državna revizorska institucija, posle kontrole finansijskih izveštaja i završnog računa budžeta za prošlu godinu, u 2016. potrošeno je više od 220 miliona dinara, ali je procedura o raspodeli sredstava bila aljkava, u nekim segmentima i mimo zakona, a potrošeno je i ono što u blagajni nema… Naloženo je da se greške isprave, a odgovor na nalaz DRI, gradska vlast mora podneti u roku od 90 dana. U protivnom, DRI će odlučiti o preduzimanju zakonskih mera, eventualnom podnošenju prekršajnih i krivičnih prijava.

Iako je gradski budžet lane bio u deficitu za skoro 500 miliona dinara, lokalna vlast trošila je novac bez neophodnog odobrenja Ministarstva finansija. I, ne samo to – DRI je utvrdila da GU nema efikasan sistem interne kontrole budžetskog finansiranja. Nedostaju strateška dokumenta, ali i pravilnici i uredbe, zbog kojih je lane pod sumnjivim okolnostima „iscurilo“ blizu dva miliona evra javnih sredstava…

Po revizorima, „šupljina“ ima u svim segmentima – od Skupštine i Gradskog veća, do Gradske uprave, gradonačelnika i mesnih zajednica. Utvrđeno je, tako, da su sporne dotacije sportskim organizacijama od 26,9 miliona dinara, kulturno-umetničkim društvima 6,6, a verskim zajednicima 600.000. Gradskim funkcionerima isplaćene su plate u većem iznosu nego što to zakon dozvoljava. Na platni spisak budžeta neosnovano su stavljeni zamenik i pomoćnik predsednika Skupštine. Načelnica GU i njen zamenik primili su 2,2 miliona dinara od Gradskog veća, s kojim nemaju nikakve veze.

Zaposlenima u upravi plaćaju se putni troškovi bez dokaza o putovanju, ali i evidencije dolaska na posao. Mnogi su angažovani u komisijama i primaju honorare, a u stvari obavljaju ono što im je u delokrugu rada. Članovi 10 komisija „olakšali“ su gradsku kasu za 8,5 miliona dinara…

DRI ukazuje na to da ova praksa mora prestati, kao i pravno neosnovana isplata naknada odbornicima, predsednicima i sekretarima odborničkih grupa, koji su primili skoro 6,3 miliona. Gradonačelniku se zamera i angažovanje 11 radnika po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Takođe, i dodela 3,7 miliona lokalnom nedeljniku, kao i 500.000 firmi „Tis“ za popis imovine – bez dokaza da je posao, koji je u nadležnosti GU, obavljen!

Revizori imaju primedbe i na sprovođenje javnih nabavki. Posao se uglavnom dodeljuje istim firmama, bez dokaza da su ga valjano i u roku obavile. Naveden je slučaj angažovanja muzičara i plaćanje usluga tehničke i medijske produkcije za „Dane piva“ u iznosu od 24 miliona dinara. Sve je obavljeno direktnim pregovaranjem, iako je Uprava za javne nabavke zahtevala javni konkurs…

Izveštaj o reviziji sačinjen je prošlog meseca i postavljen na sajtu DRI. Dostavljen je gradskoj vlasti u Zrenjaninu, koja se o njemu još nije izjasnila, niti neko od zvaničnika želi da ga komentariše za medije. Generalni državni revizor Radoslav Sretenović ističe da je GU Zrenjanin već preduzela mere za ispravku uočenih propusta, a donela je i odluke za racionalnije postupanje sa budžetom.

Neslavno su završile javne nabavke koje se tiču subvencionisanja raznih projekata. Tako je za nabavku 3.400 doza za osemenjavanje krava, plaćeno pet miliona dinara, a od 10 veterinarskih stanica, samo jedna je dostavila dokaz gde je potrošeno 425 doza. Niko nije kontrolisao ni kako je raspodeljeno 10 miliona dinara za subvencionisanje kredita poljoprivrednim gazdinstvima. Ni gde je završilo 30 junica namenjenih podsticaju stočarstva.


Srpski pokret Dveri najavljuje kampanju u kojoj ćemo se boriti da se sazna istina o nestalom novcu iz gradske kase u Zrenjaninu.


 

Informativna služba Dveri/ Večernje novosti


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: