Из штампе је изашла нова књига председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића под називом „Промена система“. У књизи су сабрани ауторски текстови господина Обрадовића, а књигу можете наручити преко издавача „Пи Прес“ из Пирота на бројеве телефона: 010/346619 и 064/8412531. У наставку вам доносимо уводну реч уредника Зорана Павловића, као и предговор књизи који је написао др Владимир Димитријевић и поговор чији је аутор новинар Срђан Шкоро.

Уводна реч уредника

Поштовани читаоци,

Пред Вама је нова, седма по реду књига Бошка Обрадовића, председника Српског покрета Двери, која представља избор његових ауторских текстова у последњих нешто више од годину дана. Првих 49 текстова су хронолошки поређане колумне које аутор од избијања нове заразне болести и увођења ванредног стања у Србији пише за интернет портал „Директно“, најпре сваког викенда од 14. марта до 3. маја 2020. године (до почетка штрајка глађу на степеницама испред Народне скупштине), а потом само недељом од 2. августа прошле године. Већина колумни посвећена је политичким последицама пандемије, као и опозиционим настојањима да се дође до слободних и поштених избора и смене актуелне власти у Србији.

У другом делу ове збирке налази се још 39 изабраних говора и чланака који су настали разним поводима. Пре свега, у питању су различита представљања новог Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, одакле потиче и наслов ове књиге, а онда су ту и разна реаговања на актуелне друштвено-политичке теме: од Косова и Метохије, преко нових афера криминала и корупције у врху власти, до актуелне здравствене кризе и њених последица. У питању су ауторски текстови писани за НИН, „Данас“ и Нова.рс, док је највећи део њих објављен на Двери.рс, интернет презентацији Српског покрета Двери.

Поред ових централних тема у изабраним колумнама можете прочитати ставове аутора и на неке друге важне теме, попут продаје „Комерцијалне банке”, НАТО, Јосипа Броза Тита и комунистичких злочина, вакцинације или промене изборног система. Поред редовне критике власти дају се и конкретни предлози решења типа мера за спас српске привреде или корака до победе над влашћу.

Оно што је посебна занимљивост ове књиге јесте што је у њој кроз ауторску визуру у главним цртама представљен политички програм Српског покрета Двери, а посебно нове тачке које су се нашле у Прогласу „Промена система – сигурност за све“, попут обнове демократије, лустрације, зеленог патриотизма, или новог града по мери човека и породице. Коначно, њена највећа вредност налази се у њеној отворености за полемику и јавном позиву на друштвено помирење, дијалог и договор.

Сви текстови пренети су верно оригинално објављеним.

Зоран Павловић уредник

Предговор др Владимира Димитријевића