Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović: Rusija će spasiti svet

Danas je u sedištu ruske državne novinske agencije Tass u Moskvi održana konferencija za novinare u susret 4.Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, koji će biti održan od 19. Do 21. aprila na Krimu.


(foto: ItarTass)

O programu predstojećeg foruma novinarima su se obratili predsednik upravnog odbora Fonda „Jaltinski međunarodni ekonomski forum“ i kopredsednik sveruske organizacije „Delatna Rusija“, Andrej Nazarov,  bivši premijer savezne države Koruške, Počasni senator Gerhard Dorfler, poslanik  Bundestaga Markus Fronmajer, narodni poslanik i predsednik Dveri Boško Obradović i Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije.


Na konferenciji koja je trajala skoro dva sata, učesnici su kroz pitanja novinara dotakli i teme evrointegracija Srbije, kao i Kosova i Metohije. Pored opšte poznatih stavova učesnika konferencije iz Rusije i Srbije o ovim temama, zanimljivo je bilo čuti poslanika Bundestaga, g.Fronmajera, koji je na pitanje novinara da li podržava put Srbije u EU, odgovorio: „Za mene je Kosovo Srbija. Neka Srbi sami odluče hoće li ili ne u EU.“


 

(foto: ItarTass)

Tekst obraćanja predsednika Obradovića prenosimo u celosti:

Veliki nemački mislilac Osvald Špengler, u svom kapitalnom delu „Propast Zapada“, prorekao je da hrišćanstvu Dostojevskog i Rusiji pripada treći milenijum posle Hrista. Takođe, smatrao je da Nemačka može i treba da ekonomski sarađuje, pre svega, sa Rusijom. Ovaj dalekovidi savet Špenglera danas bi trebalo da slede svi evropski narodi. Jer, savremena Evropa i svet ne mogu se zamisliti bez Rusije. Paradoksalno, dok ovih dana jačaju antiruski politički potezi širom Evrope – u Evropi nikada nije bio jači blok političkih partija koje žele Evropu nacija, a ne EU kao američku koloniju, i koje su za mnogo čvršću i bolju saradnju sa Rusijom. 


Ovogodišnji 4. Međunarodni ekonomski forum na Krimu je izuzetno važan događaj u tom smislu. Posebno je u ovim teškim danima diplomatske krize i antiruske propagande važno poslati pozitivne signale čitavoj Evropi kao i podršku Rusiji. Budućnost sveta je itekako povezana sa budućnošću Rusije.



(foto: ItarTass)

Teme ove konferencije na istorijskoj Jalti su sjajne i veoma važne za ekonomsku saradnju u Evropi. Srpski pokret Dveri u ekonomskoj saradnji sa Rusijom i evroazijskim integracijama vidi veliku perspektivu, posebno zato što je ekonomska saradnja sa Zapadom često uslovljena nekim političkim pritiscima, poput odricanja Srbije od KiM. To je za nas neprihvatljivo i zato dolazimo na Jaltu da učestvujemo u stvaranju savremenog međunarodnog ekonomskog poretka koji će biti oslobođen političkih pritisaka.


Rusija i Srbija su istorijski prijatelji i saveznici, i to sam imao u vidu kada sam pozitivno odgovorio na poziv na ovu značajnu konferenciju na Jalti. Radujem se novom dolasku na Krim i uspehu ove konferencije!



(foto: ItarTass)

Koristim se prilikom da Vladimiru Vladimiroviču čestitam pobedu na nedavno održanim predsedničkim izborima u Rusiji. To je pobeda čitavog slobodoljubivog čovečanstva, jer predsednika Putina poštuju svi narodi koji drže do dostojanstva i pravdoljubivosti. Mi, Srbi, mnogo smo stradali kroz istoriju upravo zbog toga i zato u Putinovoj Rusiji vidimo zaštitnika slobode i pravde za male narode.


Za kraj, želeo bih da ponovim jednu krilaticu koju sam izgovorio još prilikom svog prvog boravka na Krimu: Krim je Rusija – Kosovo i Metohija su Srbija!




Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

(foto: ItarTass)

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: