Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић упутио је „Вечерњим новостима“ право на исправку коју овај дневни лист није желео да објави. Повод је био неистинита, нетачна и непотпуна информација која се тиче интервјуа који је господин Обрадовић дао за „Вечерње новости“. С тим у вези, у наставку текста достављамо ПРАВО НА ИСПРАВКУ Бошка Обрадовића, као и цео интервју дат „Вечерњим новостима“.

Дневни лист „Вечерње новости”

За главног и одговорног уредника

ПРАВО НА ИСПРАВКУ

Поштовани,

Позивам се на Устав Србије, члан 50, став 4 који дефинише „остваривање права на исправку неистините, непотпуне или нетачно пренете информације којом је повређено нечије право или интерес”, као и на Закон о јавном информисању и медијима, који у члану 83 каже да „лице на које се односи информација, која може да повреди његово право или интерес, може од одговорног уредника захтевати да, без накнаде, објави одговор у коме оно тврди да је информација неистинита, непотпуна или нетачно пренета”. Тврдим да је на насловној страни данашњег издања Ваше новине пренета неистинита, нетачна и непотпуна информација којом је повређено моје право и интерес. Наиме, у наслов сте ставили „Бошко Обрадовић: Вучића нећу да рушим на Косову”, што ја никада и нигде нисам изјавио па ни у интервјуу за Ваш лист који се налази на страни 2 данашњег издања, што се лако може утврдити.

Разумем да постоји уредничка слобода и креативност у избору новинских наслова, али она не може ићи у правцу произвољног и нетачног тумачења нечијих речи, а посебно не у правцу медијске манипулације. Да је примера ради стављен наслов: „Не бих био срећан да било који Србин преда КиМ” – то би био веран цитат из мог интервјуа. Постојећи наслов нема утемељење у изреченом у интервјуу и сугерише да као један од опозиционих лидера нећу реаговати каква год да је политика власти по питању Косова и Метохије, а то је управо супротно духу и поруци из интервјуа која гласи да ћемо се супротставити свакој политици садашње или будуће власти која има за циљ признање лажне државе Косово. Признаћете и сами да дотични Ваш наслов потпуно мења смисао и поенту интервјуа.

Ја сам у интервјуу рекао и остајем при томе да „не припадам опозицији која би волела да Вучић изда Косово, па да они не морају већ да онда могу да га руше на тој теми”, али то значи нешто потпуно друго. Никада нећу рушити државу и наше националне и државне интересе да бих дошао на власт. То не значи подршку садашњем режиму за било коју политику према КиМ, а посебно не досадашњу која је била капитулантска према Западу и довела нас до антиуставног Бриселског и Вашингтонског споразума као крупних корака ка признању косовске независности.

У том смислу, још једном Вас молим за објаву ове исправке.

У Београду, 30. јуна 2021.

 

Бошко Обрадовић,

Председник Српског покрета Двери

 

ИНТЕРВЈУ Бошко Обрадовић: Нећу да рушим Вучића на Косову, нећемо са онима за које су Срби геноцидни

 

За Двери је неприхватљиво учешће у било којој власти, садашњој или будућој, која би у свом програму имала признање независности Косова. Не припадам опозицији која би волела да Вучић изда Косово, па да они не морају већ да онда могу да га руше на тој теми.

Не бих био срећан да било који Србин и наш државник преда КиМ, већ смо ту да се тако нешто никада не догоди.

То, у разговору за „Новости“, поручује лидер Двери Бошко Обрадовић, који је свој одлазак на недавни састанак са председником Вучићем објаснио управо потребом да се брани КиМ.

Видите ли компромисно решење у дијалогу Београда и Приштине за којим сви трагају?

Сваки патриота мора да се одазове на разговор када је тема очување Косова и Метохије у саставу Србије. Сматрам да је досадашња политика власти према КиМ била превише попустљива према западним центрима моћи и зато немам поверења у њу. Нисам се ја приближио Вучићу већ се он приближио ставовима Двери о КиМ. На властима је да у будућности покажу да ли ће стајати иза својих више пута у последње време поновљених речи да никада неће признати лажну државу Косово. Такав став државе увек ће имати нашу подршку, као што ћемо се супротставити свакој супротној политици.

За део опозиционе сцене преко ноћи сте постали „Вучићев човек“ и „издајник“. Јесте ли питали Ђиласа, Јеремића, Лутовца да ли су вас трајно „прецртали“?

За једне сам агент КГБ, а за друге агент ЦИА. Потпуно је глупо одговарати на тако неозбиљне и лажне оптужбе. Иначе, Двери су независне и никога не питају за мишљење ни у власти ни у опозицији.

Колико су сујете лидера поткопале идеју о стварању јединственог опозициционог фронта?

До неке врсте јединства у опозицији мора доћи ако хоћемо да сменимо ову власт, јер то нико од нас самостално не може. Без обзира на то да ли ћемо на изборе изаћи у једној или више опозиционих колона треба да потпишемо споразум о међусобном ненападању и о сарадњи на бирачким местима у правцу борбе против изборне крађе било које врсте.

Очекујете ли договор који ће омогућити да овога пута изађете на изборе? Шта је ваш кључни захтев?

Нема боље и паметније ствари од договора између власти и опозиције о побољшању изборних услова, како бисмо коначно после много година имали заиста слободне и поштене изборе чије резултате нико неће доводити у питање. Ако се договоримо око слободе медија – све друго ће бити лакше. Кључни захтев је да споразум буде потписан и примењен најмање шест месеци пре првих следећих избора у Србији и да опозиција има своје представнике у надзорном органу који ће контролисати комплетан предизборни и изборни процес.

Ко су у овом тренутку ваши потенцијални коалициони партнери?

Они са којима будемо могли да се договоримо да имамо заједничког председничког кандидата, који по мишљењу Двери мора бити доказани патриота, јер само такав кандидат може претендовати да се обрати и бирачком телу владајућих странака, а без дела и њихових гласова нема победе на председничким изборима.

ОТПАДАЈУ ОНИ ЗА КОЈЕ СМО ГЕНОЦИДНИ

Како видите резолуцију Црне Горе о Сребреници и смета ли вам што је међу вашим партнерима Мариника Тепић која је потписала 2010. тај документ у Србији?

Усвајање резолуције о Сребреници је сраман и непријатељски чин Скупштине Црне Горе, који ничим нисмо заслужили од ове братске државе. Српски покрет Двери не може и неће сарађивати са било којом политичком опцијом из власти или опозиције која сопствени народ означава геноцидним, иако смо управо ми Срби највеће жртве геноцида у Другом светском рату у НДХ, што никада није признато у међународним институцијама. Како да други у региону и свету то признају када ми у Скупштини Србије ни после 80 година нисмо усвојили резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Јадовну, Јасеновцу и другим индустријама смрти у НДХ, што је посланичка група Српског покрета Двери предложила још 2016.

 

Инфослужба Двери

*Извор интервјуа: Вечерње новости

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: