Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери представио је још један свој програмски документ, а то је Омладинска политика. На представљању су говорили: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, Ранко Радовић – председник омладине Двери и потпредседници омладине Двери Теодора Зарић и Добросав Девић. Представљање овог дела програма Српског покрета Двери одржано је на Студентском тргу, испред зграде Филолошког факултета Универзитета у Београду на коме су основане Двери.


       Том приликом, председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је следеће: „На овом месту, пре тачно 22 године, настао је часопис „Двери“, као гласило тадашњих студената србистике. Толико година, у просеку, имају ови млади људи који се данас овде налазе са мном као представници омладине Српског покрета Двери. Данас сам ту као подршка свему ономе што они раде, јер су они будућност овог народа и државе. Двери су од почетка биле и до данас су остале омладински покрет, покрет младих људи који нису спремни да стоје са стране и гледају како Србија пропада, који нису желели да оду у иностранство већ су остали овде да се боре за Србију у коју верују и која ће бити право место за живот нас и наших породица. То је и разлог за наше бављење политиком – бољитак живота наших породица, останак наше деце у Србији, као и повратак оних који су отишли.“

 


 
У наставку представљамо цео документ омладинске политике Српског покрета Двери:
  

Омладинска политика Српског покрета Двери

  

Положај младих у Србији

Непостојање озбиљне популационе политике и страховит пад наталитета у Србији пресудно су утицали на чињеницу да наша земља већ дуже време није земља младих. Статистички подаци говоре да је Србија шеста у Европи по старости свог становништва. Такође, опште је познато да више десетина хиљада младих годишње одлази из Србије што додатно продубљује овај друштвени проблем. Међутим, млади који остају у нашој земљи суочени су са бројним искушењима и изазовима. У свим релевантним анкетама, истраживањима и извештајима, као највећи проблеми истичу се: незапосленост, немогућност стамбеног осамостаљења и напредовања на послу, негативна селекција, корупција, неповерење у институције, погрешан систем вредности, итд. Треба нагласити да се ова проблематика проширује ако се осврнемо на положај младих на селу. У руралним и пасивним крајевима додатни притисци се огледају кроз катастрофалну инфраструктуру, непостојање друштвеног живота и веома тешке услове за покретање бизниса. Упркос бројним и очигледним проблемима, парадоксално је да велики број младих људи нема интересовања за политику или неку другу врсту друштвено-политичког активизма, што је предуслов промена. Стога је неопходно и ову друштвену нуспојаву уврстити у корпус проблема младих у Србији и управо почети од промене свести и поимања личне одговорности како за сопствени живот, породицу и каријеру, тако и за државу и друштво у целини.
 

Циљеви омладинске политике:

  1. Остајање младих овде у својој земљи и борба за боље друштво и државу у којој ће живети са својим породицама.
  2. Повратак што већег броја младих људи у Србију из иностранства и генерално подмлађивање нације и побољшање демографске слике.
  3. Бољи и праведнији статус младих у нашем друштву и држави, кроз једнаке шансе за све и веће учешће у одлучивању.
  4. Смањење незапослености код младих и промоција радне етике као једне од најважних животних вредности.
  5. Већи број стамбено осамостаљених и пословно независних младих људи као предуслов успеха државе у целини.
  6. Да примери и друштвени узори младима буду и њихови вршњаци успешно доказани у својим областима.
  7. Здрави стилови живота и очување телесног и духовног здравља младих, као и ревитализација моралних вредности на темељу наше вере, историјског искуства и идентитета.

 

Како до промена – конкретне мере                                                                   

  1. Измене и допуне Закона о младима и нова национална стратегија за младе.
  2. Усклађивање образовног система са потребама привреде, укључивање што више младих у стратешке гране привредног развоја и загарантован посао у државним предузећима за најбоље студенте у одређеним областима.
  3. Доступнији систем информисања младих о темама које су предмет њиховог интересовања – студирање, размена студената, запошљавање, путовања, стручне обуке и семинари, забава, итд. Такође, подстицати младе за друге облике радног ангажмана у циљу стицања додатног знања и искуства (радна пракса, приправнички рад, стажирање, итд), као и додатно,  неформално образовање које је у 21. веку неопходно.
  4. Стимулисање младих за све облике самозапошљавања и предузетништва, као и доступни и транспарентни конкурси у вези са аплицирањем за субвенције и остала буџетска средства.
  5. Ревитализација и популаризација волонтеризма међу младима и волонтерске картице као додатак званичном CV-ју приликом запошљавања (регистровање активности у НВО сектору, екологији, хуманитарној делатности, итд), као препорука за посао.
  6. Повољнији стамбени кредити за младе и разматрање других начина који би помогли стамбеном осамостаљењу младих (нпр. Фонд за имовину грађана без наследника у циљу решавања стамбеног питања младих).
  7. У координацији са Министарством спољних послова, направити јединствену базу података о свим младим људима са држављанством Србије који живе и раде у иностранству. Изградња чврстог контакта и поверења, као и помоћ при административним потешкоћама и рад на повратку у Србију.
  8. Промоција младих научника, уметника, спортиста, предузетника на свим нивоима државе.
  9. Превенција болести зависности код младих (наркоманија, алкохолизам, коцка, зависност од гејминга и друштвених мрежа, гојазност итд). Такође, различити облици борбе против регрутације младих у редове организованог криминала, тероризма, деструктивних верских секти и другог екстремног понашања.
  10.  Већа ажурност, доступност и рад локалних канцеларија за младе и контрола њихових активности и финансијских трансакција.
  11.  Конкретнија и јаснија сарадња Министарства за омладину и спорт за омладинским организацијама и удружењима.
  12.  Обезбеђивање средстава и капацитета за младе у области културе (помоћ културно-уметничким друштвима и секцијама за традиционалне инструменте – гусле, фрула, гајде, кавал, итд, као и омладинска позоришта и биоскопе).
  13.  Обезбеђивање средстава и капацитета за омладински спорт (спортски клубови на локалу, удружења планинара и извиђача, као и све друге облике рекреативних активности).
  14.  Покретање оргиналне и креативне кампање у циљу стицања знања из области репродуктивног здравља, са освртом на све негативне последице ризичних понашања. Обрада тема попут сексуалности, брака, родитељства, породице….
  15. Конкретна подршка и помоћ младима са инвалидитетом, као и већа издвајања средстава за лечење младих, нарочито оболелих од тешких и ретких болести.

 
Видео материјал са представљања омладинске политике можете погледати овде

  

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: