Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стручни савет за биоетику Српског покрета Двери се оштро противи све учесталијим најавама вакцинације наше деце недовољно провереним ковид вакцинама.

       У тренуцима када постоје бројни стручни радови који показују да и она деца која се заразе корона вирусом болест преброде са лаком клиничком сликом, без компликација и потпуно опорављена (студија Института Луј Пастер у Паризу показује да се деца у 99,95% случајева потуно опораве без икаквих компликација), када одређене студије указују на то да деца не представљају векторе за пренос вируса на своје окружење и да није било веће стопе заражавања деце или наставног особља у школама које су све време пандемије организовале наставу традиционално без онлајн часова (пример Шведске), потпуно зачуђујуће делује инсистирање појединих чланова Кризног штаба и режимске струке  управо на вакцинацији деце. У том смислу је, у јуну месецу,  Агенција за лекове и медицинска средства дозволила спуштање старосне границе за примену Фајзерове мРНК вакцине са 16 на 12 година старости и поред тога што нису рађена клиничка истраживања и праћење ефеката ове вакцине на поменутој узрасној доби деце.

Инсистирање на вакцинацији деце ма ког узраста недовољно испитаним ковид вакцинама, поготово ако се зна да су све вакцине добиле само привремене дозволе за хитну примену од стране одговарајућих регулаторних тела и да се тек сад спроводе клиничка испитивања деловања Фајзерове вакцине на деци узраста од 12 до 16 годинаје неетично и неморално. Такође, скрећемо пажњу да би свако условљавање или наметање вакцине представљало облик тоталитаризма, у овом случају медицинског, а што је противно Уставу и законима Републике Србије.

Треба се подсетити да је корен речи „медицина” индоевропског порекла (индоевропско „мед” ) и значи средина или мера. Смисао тих речи везан је за проналажење средства (мере) исцељења (Ирина Силујанова, Православље и савремена медицина, Светигора, 1998.). Само медицина која почива на етици и моралу, а заснована је на знању и медицинским доказима у свакоме од нас изазива осећај поверења и сигурности, може бити гарант нашег здравља и један од темеља наше државе и народа.

 

Примаријус др Милан Рогановић

Председник стручног савета за биоетику Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: