Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери тражи од Владе Србије да ограничи повећање цене струје за читаву идућу годину на највише 10% јер ће од те одлуке зависити опстанак домаће привреде, предузетника и становништва које је најсиромашније у Европи. Захтевамо од Владе Србије да ограничи поскупљење цене тзв. „комерцијалне струје“ за привреду и предузетнике у Србији, јер ће, у супротном, велики број предузећа престати да постоји, већини  ће бити угрожена или смањена ликвидност, што ће довести до даљег повећања цена у наредној години. Инфлација у Србији је тек почела. Овај потез ће Србију неизбежно увести у круг високе инфлације и још више угрозити животни стандард сиромашних грађана Србије.   

        Енормна повећања цене струје, која у зависности од уговора привредника са Електродистрибуцијом иду и до 200%, биће удар за целокупну привреду, а поготову за предузетнике који послују у пандемијом тренутно најугроженијим секторима, попут угоститељства.

Цена енергената на светском тржишту и берзама не могу бити оправдање за ова драстична поскупљења струје за привреду, јер се струја производи у Србији, ЕПС је једно од најпрофитабилнијих јавних предузећа, а и без овог поскупљења привреда плаћа далеко вишу цену струје од грађана. На крају, кроз цену производа ту нову и високу цену индустријске струје платиће грађани јер ће поскупети роба широке потрошње.

 Да ли је оволико повећање цене струје намера министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да на силу спроведе агенду „Зелене енергије“  и принуди бројне привреднике и предузетнике да уговоре склапају са власницима ветропаркова, које су изградили припадници СНС привредно-политичког картела, попут првог кума Србије, Николе Петровића, некадашњег директора Електромрежа Србије? Зашто ћуте министарка привреде Анђелка Атанасковић и министар финансија Синиша Мали на ово катастрофално повећање цене струје које ће уништити бројна предузећа? Од стања привреде зависе јавне финансије. Банкротиране фирме не плаћају своје дугове. А од стања јавних финансија зависе пензије, здравство, образовање и све функције државе.

Ова власт је много пута до сада показала да о положају српског привредника и предузетника не брине. Док је привилегованим страним предузећима до сада исплаћено 93,5% свих укупно датих субвенција, и то за пројекте ниске и средње технолошке сложености, за домаћа предузећа и предузетнике издвојено је само 6,5%. Државна помоћ намењена извозу је забрањена, а тржиште јавних финансија је заробљено  партијским картелима и готово без конкуренције. Положај српских привредника и предузетника тежак је како због немогућности да учествују у великим капиталним инвестицијама, где се директном погодбом ангажују стране фирме, банке и радна снага,  а још је тежи положај предузетника и привредника на локалу где послове добијају само фирме повезане са СНС.

 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: